Într-un ritual care datează din epoca medievală, cardinalii intră în Capela Sixtină pentru vot

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.05.2025 - 16:42
Într-un ritual care datează din epoca medievală, cardinalii intră în Capela Sixtină pentru vot Foto: Massimo Valicchia/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia
Într-un ritual care datează din epoca medievală, cardinalii intră în Capela Sixtină pentru vot Foto: Massimo Valicchia/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cei 133 de cardinali ai conclavului îşi încep sarcina de a alege un nou papă, izolându-se de lume în Capela Sixtină până când îl vor alege pe omul care speră că poate uni o Biserică globală diversă, dar divizată, relatează Reuters.

SHARE

Într-un ritual care datează din epoca medievală, cardinalii intră în Capela Sixtină pentru vot

Într-un ritual care datează din epoca medievală, cardinalii intră la ora 16:00, ora României, în Capela Sixtină a Vaticanului, după slujba publică din Bazilica Sfântul Petru, şi îşi încep conclavul secret pentru alegerea unui succesor al Papei Francisc, care a murit la 21 aprilie.

Un număr record de 133 de cardinali din 70 de ţări vor intra în Capela Sixtină, faţă de 115 din 48 de ţări la ultimul conclav din 2013 - o creştere care reflectă eforturile papei Francisc de a extinde raza de acţiune a Bisericii în regiuni îndepărtate cu puţini catolici.

Citește și: Conclavul ce-l va alege pe noul Papă are 133 de cardinali. Cel mai tânăr are 45 de ani. Doi, retrași

De secole, niciun papă nu a mai fost ales în prima zi a unui conclav, astfel încât votul ar putea continua timp de mai multe zile înainte ca unul dintre „prinţii” cu pălărie roşie ai Bisericii să primească majoritatea necesară de două treimi pentru a deveni cel de-al 267-lea pontif.

Miercuri va avea loc un singur tur de scrutin. Ulterior, cardinalii pot vota de până la patru ori pe zi.

Aceştia îşi vor arde buletinele de vot, fumul negru de la coşul instalat pe acoperişul capelei marcând un vot neconcludent, în timp ce fumul alb şi dangătul clopotelor va semnala că Biserica, care numără 1,4 miliarde de membri, are un nou conducător.

Nu a apărut un favorit clar, deşi cardinalul italian Pietro Parolin şi cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle sunt consideraţi favoriţi.

Influenţa papei se extinde mult dincolo de Biserica Catolică, oferind o voce morală şi o chemare la conştiinţă pe care niciun alt lider global nu le poate egala.

UN MOMENT „COMPLEX ŞI DIFICIL”

La slujbă premergătoare conclavului din Bazilica Sfântul Petru, miercuri dimineaţă, cardinalii s-au rugat ca Dumnezeu să îi ajute să găsească un papă care să exercite o „grijă vigilentă” asupra lumii.

În predica sa, cardinalul italian Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, le-a spus colegilor săi că trebuie să lase deoparte „orice considerente personale” în alegerea noului pontif şi să aibă în vedere „doar binele Bisericii şi al umanităţii”. În vârstă de 91 de ani, cardinalul Re nu va participa la conclav, care este rezervat cardinalilor sub 80 de ani.

În omilia sa - văzută ca un mesaj călăuzitor pentru cei 133 de cardinali care vor lua parte la conclav - Battista Re a cerut ajutorul Duhului Sfânt pentru a-i ghida pe cardinali în alegerea papei „de care biserica şi omenirea au nevoie în acest moment dificil şi complex al istoriei”, relatează The Guardian.

El i-a îndemnat să dea dovadă de iubire, „singura forţă capabilă să schimbe lumea”.

Cardinalul a lansat, de asemenea, un apel ferm la „menţinerea unităţii Bisericii”, nu prin „uniformitate”, ci prin „comuniunea lor în diversitate”.

El le-a reamintit cardinalilor că alegerea unui nou papă nu înseamnă doar „o simplă schimbare de oameni”, ci o întoarcere simbolică a Sfântului Petru, apostolul, care s-a rugat pentru un papă „pentru binele bisericii şi al umanităţii”.

Battista Re a amintit, de asemenea, descrierea lui Ioan Paul al II-lea a conclavului ca fiind „o preocupare comună pentru moştenirea cheilor Împărăţiei”, reamintind dorinţa sa ca, stând în faţa „Judecăţii de Apoi” a lui Michelangelo din Capela Sixtină, cardinalii electori să îşi reamintească de „marea responsabilitate de a pune cheile în mâinile potrivite”.

Battista Re a spus că speră ca noul papă „să ştie cel mai bine cum să trezească conştiinţele tuturor” şi să mobilizeze „energiile morale şi spirituale” în societăţi, care uneori îl uită pe Dumnezeu în mijlocul progresului tehnologic rapid.

CE FEL DE SUVERAN PONTIF CAUTĂ CARDINALII

În ultimele zile, cardinalii au oferit evaluări diferite cu privire la ceea ce caută la viitorul pontif, scrie Reuters.

În timp ce unii au făcut apel la continuitatea cu viziunea lui Francisc de mai mare deschidere şi reformă, alţii au spus că doresc să dea timpul înapoi şi să îmbrăţişeze vechile tradiţii. Mulţi au indicat că doresc un pontificat mai previzibil şi mai echilibrat.

Citește și: Cel mai lung Conclav de alegere a unui Papă a durat 3 ani. Cum se desfășoară votul cardinalilor?

Cardinalul salvadorian Gregorio Rosa Chavez a declarat că nu crede că electorii vor da înapoi de la viziunea lui Francisc pentru Biserică. „Nu va exista un pas înapoi”, a declarat Rosa Chavez, în vârstă de 82 de ani, pentru ziarul Corriere della Sera. „Nu este posibil”, crede el. „Oricine va fi ales, cred că va fi un papă care va continua munca începută de Francisc”, este de părere cardinalul din El Salvador.

Cu toate acestea, dacă va deveni rapid evident că niciunul dintre cei doi consideraţi favoriţi - Pietro Parolin şi Luis Antonio Tagle - nu poate câştiga, este probabil ca voturile să se îndrepte către alţi candidaţi, alegătorii putând să se unească în funcţie de geografie, afinităţi doctrinare sau limbi comune.

Printre alţi potenţiali candidaţi se numără Jean-Marc Aveline din Franţa, Peter Erdo din Ungaria, Robert Prevost din America şi Pierbattista Pizzaballa din Italia.

La fel ca în epoca medievală, cardinalilor din conclav le va fi interzis să comunice cu persoane din exterior în timpul reuniunii lor, iar Vaticanul a luat măsuri de înaltă tehnologie pentru a asigura secretul întâlnirii, inclusiv cu dispozitive de bruiaj pentru a preveni orice ascultare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te