VIDEO: Trenul lui Kim Jong-Un ajunge în Rusia. Arată ca trenurile abandonate din Gara de Nord

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.09.2023 - 11:41
Sursa foto: Twitter/ @narrative_hole

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-Un ajunge astăzi în Rusia pentru negocia vânzarea de arme cu dictatorul de la Kremlin. Kim a urcat duminică într-un tren verde de modă veche, care a devenit între timp un simbol de durată al izolării și secretomaniei celei mai izolate națiuni.

SHARE

Imaginile publicate de presa de stat nord-coreeană KCNA îl arată pe Kim urcând în trenul său privat, în timp ce se pregătea să călătorească în Rusia pentru o întâlnire așteptată cu omologul său rus Vladimir Putin, pe fondul avertismentelor Statelor Unite că Pyongyang ar putea furniza arme pe care Moscova să le folosească pe câmpul de luptă din Ucraina.

Trenul lui Kim Jong-Un ajunge în Rusia. Arată ca trenurile abandonate din Gara de Nord

Presa de stat rusă a relatat marți că trenul lui Kim a ajuns în țară, iar în prezent se deplasează spre nord prin regiunea de extrem est a Rusiei.

Agenția rusă de știri de stat RIA Novosti a relatat că trenul lui Kim a trecut marți dimineață prin stația Khasan, citând un reprezentant al administrației locale.

Fotografiile de la plecarea lui Kim din Pyongyang îl arată pe lider în gară, salutând mulțimea - oferind o privire în locomotiva puternic blindată, care se deplasează lent, cu podele din lemn lustruit și o ușă albă decorată ornamental.

Șirul de vagoane de culoare verde închis, cu dungi galbene pe laterale, se potrivește cu aspectul trenului folosit atât de bunicul său, Kim Il Sung, cât și de tatăl său, Kim Jong Il, care, potrivit relatărilor, a organizat mese fastuoase la bord.

Trenul a fost mult timp subiectul unor intrigi, transportând generații ale familiei Kim prin țară și în rarele călătorii în străinătate.

Citește și: 

Kim Jong Il, despre care se spune că avea o aversiune față de zborul cu avionul, s-a bazat foarte mult pe tren, potrivit Reuters - spre deosebire de fiul său Kim Jong Un, care a călătorit anterior cu un avion privat de lux și care a studiat în Elveția în anii 1990.

Coaliția dictatorilor ruso-nord-coreean, „în vigoare” din 1950

Cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord are o istorie care datează de la sprijinul acordat de fostul lider sovietic Iosif Stalin bunicului lui Kim Jong Un la începutul Războiului din Coreea, în 1950.

Dar aceasta a scăzut în ultimii ani, mai ales când Rusia, care are drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, a sprijinit implementarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord.

Totuși, această istorie îndelungată înseamnă că există multe asemănări în stocurile lor de arme care ar putea fi utile Rusiei.

"Coreea de Nord produce bine ceea ce eu numesc arme industriale grele", a declarat Carl Schuster, fost director de operațiuni la Centrul Comun de Informații al Comandamentului SUA din Pacific. "Artileria și muniția sa sunt foarte bune. Este foarte asemănătoare cu modelele rusești".

Muniția de artilerie a lui Kim Jong-Un, operațională imediat

Doo Jin-ho, cercetător la Korea Institute for Defense Analyses, a fost de acord: "Muniția de artilerie de 152 mm și muniția de 122 mm a artileriei nord-coreene și a lansatoarelor multiple de rachete de 122 mm pot fi folosite imediat pe armele rusești", a adăugat el.

Și în schimb, a spus Doo, Rusia ar putea oferi diverse lucruri de pe lista de dorințe a Coreei de Nord: tehnologie de reintrare, capacități îmbunătățite de lansare pentru rachetele balistice lansate de pe submarin, capacități de recunoaștere prin satelit și chiar ajutor pentru lansarea sateliților.

Muniția nord-coreeană nu ar fi un ceva deosebit pentru Rusia - dar ar putea "ajuta la refacerea stocurilor epuizate și la prelungirea conflictului" din Ucraina, a declarat Joseph Dempsey, cercetător asociat pentru apărare și analiză militară la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

SUA au avertizat săptămâna trecută că Rusia și Coreea de Nord "avansează în mod activ" în negocierile lor privind armele, adăugând că Pyongyang va "plăti un preț" dacă va încheia un acord cu Rusia și va furniza arme care să fie folosite împotriva Ucrainei.

Kim vrea să-i vândă „arme vechi” lui Putin pentru „războiul nou”

Transporturile din Coreea de Nord către forțele combatante rusești ar trebui să traverseze calea ferată transsiberiană, care se întinde pe o distanță de peste 10.000 de km de la Vladivostok, în est, până la Moscova, în vest.

O mare parte din echipamentele de pe această linie feroviară sunt de la sfârșitul Războiului Rece și sunt serios afectate, a declarat Trent Telenko, un fost auditor de control al calității pentru Defense Contract Management Agency din SUA, care a studiat logistica rusă.

"Suprasolicitarea mijloacelor de transport din epoca Războiului Rece este o idee stupidă la o mulțime de niveluri. Și asta este exact ceea ce fac rușii", a declarat Telenko, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te