FOTO „Terapie” anti-COVID cu bălegar și urină de vacă, în India. Medicii avertizează că e periculos

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.05.2021 - 08:53
„Terapie” anti-COVID cu bălegar și urină de vacă, în India. Medicii avertizează că e periculos. / Foto: reuters.com
„Terapie” anti-COVID cu bălegar și urină de vacă, în India. Medicii avertizează că e periculos. / Foto: reuters.com
„Terapie” anti-COVID cu bălegar și urină de vacă, în India. Medicii avertizează că e periculos. / Foto: reuters.com

Medicii din India avertizează că utilizarea de bălegar și urină de vacă pentru a scăpa de COVID nu are niciun suport științific și poate răspândi alte boli de la animale la oameni.

SHARE

Pandemia de COVID face ravagii în India. Zilnic mor circa 4.000 de oameni și sunt înregistrate oficial  aproximativ 400.000 de noi cazuri. Iar experții spun că cifrele reale ar fi de zece ori mai mari. Sistemul sanitar este în colaps, crematoriile nu mai fac față, iar cadavrele morților de COVID sunt arse colectiv, pe câmpuri.

Citește și: OMS: Sunt țări care nu au deloc vaccinuri împotriva Covid-19

Cum vaca este animal sfânt pentru hinduși, din disperare, mulți credincioși din statul Gujarat (vestul Indiei), la sfaturile vracilor, au început să meargă în adăposturile vacilor și să-și acopere corpurile cu bălegar și urină în speranța că această „terapie” le va crește imunitatea și îi va ajuta să scape de COVID. În timp ce așteaptă ca mixtura de bălegar și urină să se usuce, indienii practică yoga pentru a-și îmbunătăți nivelul de energie. După aceea, se spală cu lapte.

„Inclusiv unii doctori fac acest lucru. Cred că această terapie le crește imunitatea și pot merge să-și trateze pacienții din spitale fără frică”, a declarat, pentru Reuters, Gautam Manilal Borisa, manager-ul unei companii farmaceutice din India, care susține că, anul trecut, și el a scăpat de COVID cu bălegar și urină.

Citește și: G7 trebuie să investească anual 1.000 de miliarde de dolari pentru redresarea în urma pandemiei

Gautam Manilal Borisa a precizat că, de atunci, merge regulat pentru „terapie” la Shree Swaminarayan Gurukul Vishwavidya Pratishthanam, o scoală a călugărilor hinduși care se află vizavi de sediul Zydus Cadila, o companie pharma indiană care lucrează la dezvoltarea propriului vaccin anti-COVID.

Utilizarea bălegarului și a urinei de vacă în ritualuri nu este ceva neobișnuit în India. Pentru hinduși, vaca este simbolul sacru al vieții și al pământului, iar bălegarul și urina sunt folosite de secole în ritualurile de curățenie a caselor, de exemplu, „produsele” fiind considerate a avea proprietăți antiseptice și curative.

Medicii și cercetătorii din India și din întreaga lume au avertizat și avertizează în mod repetat în ceea ce privește pericolele prezentate de utilizarea tratamentelor alternative împotriva COVID. „Nu există dovezi științifice concrete că bălegarul și urina de vacă cresc imunitatea împotriva COVID, totul este bazat pe credință (...) De asemenea, utilizarea unor astfel de produse poate pune în pericol sănătatea și poate transmite alte boli de la animale la oameni”, a spus doctorul JA Jayalal, președintele Asociației Medicilor din India.

Specialiștii se tem, totodată, că această practică poate contribui la răspândirea virusului în masă, la „terapie” oamenii participând în grupuri mari.

Varianta B.1.617, descoperită în India, a fost clasată drept ''îngrijorătoare'' de către OMS

Varianta COVID -19 descoperită în India, B.1.617, a fost clasată drept ''îngrijorătoare'', a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special pentru că este mai contagioasă, relatează AFP.

''Există informaţii că tulpina B.1.617 este mai contagioasă'', dar există, de asemenea, dovezi care sugerează că are un grad de rezistenţă la vaccinuri şi ''prin urmare o clasificăm ca o variantă care prezintă îngrijorare la nivel global'', a declarat doctor Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic al luptei împotriva COVID-19 în cadrul OMS.

Oamenii de ştiinţă au explicat că mai multe detalii vor fi publicate marţi în raportul epidemiologic săptămânal al agenţiei ONU, dar că sunt încă multe cercetări de făcut cu privire la această tulpină, în special prin secvenţierea crescută, ''pentru a afla măsura în care acest virus circulă'' dar şi gradul de ''severitate'' care atenuează eficacitatea vaccinurilor.

Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 4.000 de persoane mor în fiecare zi din cauza COVID -19 în India, unde bilanţul total indică aproape 250.000 de decese.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te