Acesta din urmă este fiul renumitului luptător antitaliban Ahmed Shah Massoud.
„Talibanii nu controlează întreg teritoriul Afganistanului", a declarat Lavrov reporterilor într-o conferință de presă la Moscova în urma unei întâlniri cu omologul său libian.
„Există rapoarte despre situația din Valea Panjshir în care este concentrată rezistența vicepreședintelui Afganistanului, Amrullah Saleh și a lui Ahmad Massoud", a spus Lavrov, chemându-i la dialog pe toți actorii politici din Afganistan pentru formarea unui „guvern reprezentativ”.
Valea Panjshir, situată la nord-est de Kabul, este ultima zonă rămasă în afara controlului talibanilor, cunoscută pentru apărarea sa naturală și pentru legendarul luptător antitalibani Ahmed Shah Massoud, supranumit „Leul din Panjshir”, asasinat în 2001.
Massoud a supraviețuit încercărilor de asasinat o perioadă de 26 de ani, inclusiv încercărilor făcute de al-Qaeda, talibani, serviciul de informații ISI pakistanez, KGB-ul sovietic și organizațiilor comuniste afgane KHAD și Hekmatyar.
Locuitorii zonei sunt împotriva talibanilor și se reunesc acum la chemarea fiului „Leului”, Ahmad, care îl susține pe vicepreședintele Amrullah Saleh, autoproclamat președinte al Afganistanului.
Regiunea este cunoscută, de altfel, pentru puternica rezistență și războiul de gherilă împotriva ocupației sovietice din 1979-1989, conduse de Massoud.
La începutul acestei săptămâni, ambasadorul Rusiei în Afganistan, Dmitri Zirnov, s-a întâlnit cu talibanii la Kabul, salutând, la televiziunea de stat, o întâlnire „pozitivă și constructivă”.
Citește și
Xi Jinping ademenește națiunile arabe cu noul drum al mătăsii
Rusia trage cu săgeți afgane: O situaţie similară, pentru susţinătorii opţiunii americane în Ucraina
Kremlinul a găzduit reprezentanți ai talibanilor, grup declarat terorist în Rusia, la Moscova de mai multe ori, cel mai recent luna trecută.
Fostul președinte al Afganistanului Hamid Karzai s-a întoars la Kabul și a participat la o întâlnire cu o delegație talibană pentru a discuta despre formarea unui nou guvern.
Hamid Karzai a devenit președinte al Afganistanului în 2004, la trei ani după ce forțele americane i-au alungat pe talibani. A îndeplinit două mandate sub egida SUA până în 2014, după care a devenit un critic acerb al politicii SUA în Afganistan.
Talibanii cred că acest politician respectabil va fi acceptat la nivel internațional pentru a conduce discuțiile privind noul guvern.
La 17 august, a sosit în Afganistan, din Pakistan, Abdul Ghani Baradar, unul din liderii talibani, care în trecut a avut misiunea de a-l asasina pe Hamid Karzai, fiind nevoit să fugă în 2012.