VIDEO Fondatorul Wikileaks a fost arestat la Londra

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.04.2019 - 15:33

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat joi de poliția britanică după şapte ani petrecuţi în Ambasada Ecuadorului din Londra, relatează BBC.

SHARE

UPDATE 2. Jen Robinson, unul dintre avocații lui Assange, a scris pe Twitter că arestarea clientului său a fost făcută în legătură cu o cerere de extrădare din SUA.

UPDATE 1. Președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a postat pe Twitter un mesaj video în care explică decizia de retragere a dreptului de azil pentru Julian Assange după șapte ani. Moreno s-a plâns de comportamentul lui Assange și l-a acuzat că a intervenit în ”afacerile interne ale altor state" în timp ce se afla în ambasadă.

_____________________________

El a afirmat că azilul lui Assange "este nesustenabil și nu mai este viabil", deoarece a încălcat în mod repetat "prevederile clare ale convențiilor privind azilul diplomatic", cu referire la recenta scurgere de documente aparținând Vaticanului de către Wikileaks.

"Răbdarea Ecuadorului s-a terminat în ceea ce privește comportamentul domnului Assange. A instalat echipament electronic și de distorsiune care nu este permis. A blocat camerele de securitate din misiunea Ecuadorului din Londra. A confruntat și a agresat gărzile. A accesat fișierele de securitate ale ambasadei noastre fără permisiune. El a pretins a fi izolat și a respins conexiunea la internet oferită de ambasadă și totuși a avut un telefon mobil cu care a comunicat cu lumea exterioară.

Am cerut Marii Britanii să garanteze că domnul Assange nu va fi extrădat într-o țară în care se poate confrunta cu tortura sau cu pedeapsa cu moartea. Guvernul britanic a confirmat-o în scris, în conformitate cu propriile reguli.

Acum două zile, Wikileaks a amenințat guvernul Ecuadorului. Guvernul meu nu are de ce să se teamă și nu acționează sub amenințări. Ecuadorul este condus de principiile dreptului, respectă dreptul internațional și protejează interesele ecuadorienilor".

-----------------------------------------

Poliţia Metropolitană a transmis că Assange a fost luat în custodie şi va fi adus în faţa magistraţilor „cât de curând posibil”.

„Julian Assange, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat azi, 11 aprilie, de către ofiţerii Poliţiei Metropolitane, la Ambasada Ecuadorului”, se menţionează într-un comunicat emis de Poliţia Metropolitană. 

Comunicatul menţionează că fondatorul WikiLeaks a fost arestat în baza unui mandat emis în anul 2012 pentru faptul că nu s-a predat instanţelor.

În momentul arestării, acesta a strigat: „Marea Britanie trebuie să reziste/UK must resist”, potrivit The Sun.

Assange a beneficiat de azil politic în ambasada Ecuadorului la Londra începând cu anul 2012, pentru a evita arestarea şi extrădarea în Suedia, unde a fost acuzat de asalt sexual.

Autorităţile suedeze au închis investigaţia între timp, însă autorităţile britanice au informat că îl vor aresta pe Assange după ce va părăsi ambasada, din cauză că a încălcat termenii eliberării sale pe cauţiune.

Fondatorul WikiLeaks se teme să fie extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente oficiale ale Guvernului privind conflictele din Afganistan şi Irak.

Autorităţile britanice au precizat că „au fost invitate în Ambasada Ecuadorului de către ambasador, după ce Guvernul din Ecuador a retras azilul”.

Preşedintele Ecuadorului, Lenin Moreno, i-a retras dreptul de azil politic lui Julian Assange, deoarece acesta ar fi încălcat în mod repetat mai multe convenţii internaţionale. WikiLeaks a catalogat decizia Ecuadorului drept ilegală.

Ministrul britanic de Interne, Sajid Jarif, a confirmat arestarea fondatorului WikiLeaks: „Pot confirma faptul că Julian Assange este acum în custodia poliţiei şi va fi adus în faţa justiţiei în Marea Britanie”.

„Aş dori să mulţumesc Ecuadorului pentru cooperare şi Poliţiei Metropolitane pentru profesionalism. Nimeni nu este mai presus de lege”, a declarat Jarif prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te