Flotă rusă fuge dintr-o zonă a Mării Negre sensibilă și pentru România. Speriată de dronele Ucrainei

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.10.2023 - 02:38
Flotă rusă fuge dintr-o zonă a Mării Negre - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)
Flotă rusă fuge dintr-o zonă a Mării Negre - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)

Flota rusă a Mării Negre se retrage din partea de vest unde era localizată și se retrage spre apele sale teritoriale în urma amenințărilor ucrainene. Ucraina a atacat navele ruse cu rachete și drone.

SHARE

 Navele flotei rusești au încetat să se apropie de vestul Mării Negre (unde e localizată și România n.red.) de teama intensificării atacurilor cu drone și rachete ucrainene și se retrag pe țărmurile lor proprii, a declarat astăzi o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene.

Rusia a acuzat că flota rusă a fost atacată cu drone lansate din Delta Românească. (vezi la finalul articolului)

Citește și: România, cu porturi la Marea Neagră și Dunăre, țintă pentru Rusia. Putin pornește războiul naval

"În prezent, navele și ambarcațiunile Flotei din Marea Neagră a Federației Ruse nu navighează în direcția apelor teritoriale a Ucrainei", a declarat Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei.

Purtătoarea de cuvânt a armatei a precizat că navele rusești se retrag pe teritoriul de coastă aparținând Federației Ruse și "din când în când apar în apropierea coastei Crimeii, dar nu îndrăznesc să se apropie de capul Tarjankut", cel mai vestic capăt al peninsulei ucrainene ocupate de Rusia din 2014.

Serviciile de informații militare britanice au indicat deja luni că Flota rusă a Mării Negre își mută "activitățile" în portul Novorossiisk, pe teritoriul rusesc din nord-estul Mării Negre, din cauza riscului de atacuri asupra portului Sevastopol.

Port cheie

Acest port din sud-vestul Crimeii este principala bază a Flotei rusești din Marea Neagră și a fost atacat în septembrie cu rachete de Ucraina, într-o operațiune care a avariat un submarin rus și o navă militară rusă și în care, potrivit Kievului, zeci de militari aflați la bord au fost uciși.

În ultimele zile, Ucraina a redeschis pentru transportul maritim comercial o parte din porturile sale maritime asupra cărora Rusia a declarat blocadă la mijlocul lunii iulie, când a pus capăt așa-numitului acord privind cerealele.

Ucraina a creat acest nou coridor, care funcționează sub protecția marinei ucrainene, în mod unilateral, după ce a intensificat atacurile asupra flotei rusești în toată Marea Neagră pentru a îndepărta navele sale militare de coastele pe care Kievul le controlează.

Rusia spune că a împiedicat aterizarea ucrainenilor în Crimeea

La începutul zilei de astăzi, Rusia a afirmat că a împiedicat în ultimele ore debarcarea unui grup de soldați ai armatei ucrainene în peninsula anexată Crimeea.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, "în partea de nord-vest a Mării Negre, acțiunile avioanelor Forțelor Aerospațiale ruse au împiedicat o tentativă a unui grup de debarcare a forțelor armate ucrainene de a pătrunde pe teritoriul Crimeei (...)".

Grupul de soldați s-ar fi îndreptat spre Capul Tarjankut, în extremitatea vestică a Crimeei, într-o ambarcațiune rapidă cu trei motoare. 

În plus, marți seara târziu, Apărarea a afirmat că armata rusă a distrus o rachetă de croazieră ucraineană Neptun în largul coastelor Crimeii.

Tot în cursul serii, apărarea aeriană rusă a interceptat 31 de drone ucrainene deasupra teritoriului regiunilor Belgorod, Briansk și Kursk, potrivit departamentului condus de Serghei Șoigu, potrivit EFE.

La început de august, Moscova a acuzat că flota rusă a Mării Negre atacată cu drone ucrainene lansate din Delta Dunării românească. Potrivit Ministerului rus al Apărării, atacul a fost zădărnicit, țintele fiind lovite cu succes. 

Acuzații: Flota rusă a Mării Negre atacată cu drone ucrainene lansate din Delta Dunării românească

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te