Finlanda devine centru de tehnologie cuantică și spațială al NATO. Va asigura comunicații securizate

DE Adina Mutăr | 27.03.2024 - 17:27
Finlanda devine centru de tehnologie cuantică și spațială al NATO - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Finlanda devine centru de tehnologie cuantică și spațială al NATO. Va asigura comunicații securizate. Unul dintre cei mai noi membri ai NATO intenționează să construiască și să opereze în comun două centre de cercetare și o bază de accelerare pentru Alianță, ca parte a programul

SHARE

Finlanda devine centru de tehnologie cuantică și spațială al NATO. Va asigura comunicații securizate.

Finlanda încearcă să-și intensifice strategia de apărare și capacitatea de a face față escaladării amenințărilor cibernetice.

Centrele de cercetare NATO, care se vor concentra pe noile tehnologii, vor avea sediul în orașul finlandez Espoo, în timp ce unitatea de accelerare va fi condusă din Oulu, principalul centru tehnologic cibernetic al Finlandei.

Finlanda devine centru de tehnologie cuantică și spațială al NATO. Va asigura comunicații securizate

Site-ul Espoo va colabora cu VTT, cel mai mare centru de cercetare tehnică din Finlanda și axa pentru dezvoltarea computerelor cuantice din Finlanda.

Locația va testa, de asemenea, comunicațiile securizate cibernetice, pe lângă tehnologiile cuantice și spațiale.

Unitatea de testare din Oulu, care va funcționa în cooperare cu Universitatea din Oulu, va testa tehnologiile de rețea 6G.

Citește și: O armă NATO care ar putea schimba războiul va ajunge în Ucraina! MApN îi va asigura combustibilul

Ministrul finlandez al Apărării, Antti Häkkänen, a declarat că acceleratorul și centrele de testare vor crea oportunități de afaceri pentru companiile de tehnologie naționale și vor ajuta la creșterea profilului Finlandei printre celelalte 32 de state membre NATO, potrivit defensenews.com

„Poziția de lider a Finlandei, în special în dezvoltarea tehnologiilor de comunicare de nouă generație și a tehnologiilor cuantice, va atrage probabil operatori și experți în țară. Statutul nostru de lider global al tehnologiilor de comunicare cu dublă utilizare va face Finlanda mai atractivă pentru finanțatorii internaționali și va consolida contribuția noastră tehnologică ca membru NATO”, a declarat Häkkänen într-un comunicat.

Citește și: Statul membru NATO care schimbă strategia de apărare a Alianţei, contra Rusiei

NATO a lansat programul DIANA - Acceleratorul de Inovare în Apărare pentru Atlanticul de Nord - în 2021, cu misiunea de a identifica provocările pentru sectorul apărării.

O parte esențială a misiunii programului este de a găsi soluții inovatoare din punct de vedere tehnologic prin parteneriate cu firme de tehnologie din interiorul și din afara industriei de apărare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te