O armă NATO care ar putea schimba războiul va ajunge în Ucraina! MApN îi va asigura combustibilul

DE Alin Crișan | 18.03.2024 - 21:01
O armă NATO care ar putea schimba războiul va ajunge în Ucraina! MApN îi va asigura combustibilul - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

O armă NATO care ar putea schimba războiul va ajunge în Ucraina! Va tranzita România, iar MApN îi va asigura combustibilul.

SHARE

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

O armă NATO care ar putea schimba războiul va ajunge în Ucraina! MApN îi va asigura combustibilul

Mai multe ambarcațiuni și echipamente militare vor ajunge inițial aici, unde vin și 50 de militari ucraineni care vor învăța să le folosească.

Cel mai probabil, Finlanda ar urma să doneze Ucrainei ambarcațiuni din clasa Jehu. Lungi de aproximativ 20 de metri și cântărind peste 30 de tone complet echipate, aceste ambarcațiuni pot naviga cu o viteză de peste 70 de km pe oră.

Citește și: Surpriză! Britanicii îl cer pe Iohanis ca șef NATO. Adversarul Rutte, acuzat că e complice cu Putin

Ele pot fi echipate pentru diferite misiuni, cum ar fi transportul a 25 de militari, evacuare medicală și inclusiv misiuni de atac. Marina finlandeză le-a dotat în acest sens cu lansatoare de grenade, mitraliere, iar unele configurații au și rachete anti-navă.

Într-o notă de informare a Parlamentului, semnată de Klaus Iohannis, se precizează că Finlanda ne-a cerut acordul să tranziteze țara cu aceste echipamente și bunuri pe care le donează Ucrainei. În document se vorbeste și de instruirea a 50 de militari ucraineni, iar MApN se va ocupa de tot ce este necesar logistic, inclusiv de combustibilul pentru ambarcațiuni.

Contraamiral (rez) dr. Constantin Ciorobea: „Turcia nu o să accepte tranzitul prin strâmtori datorită Convenției de la Montreaux din '39. Aceste ambarcațiuni vor fi aduse pe șosea sau cu trenul, depinde de mărime, de gabarit. Transportul e cel mai complicat. Dacă ne referim la partea tehnică de folosire a navei, va fi gata în nici o lună. Dacă ne referim la acțiuni de desant de trupe pe malul Niprului, cea mai potrivită e baza de la Babadag”.

Citește și: FOTO Tancuri Abrams de 2.500.000.000$ au ajuns în România în mare secret. Unde au fost văzute?

Transportul ambarcațiunilor pe teritoriul Ucrainei va fi o provocare și mai mare, spun specialiștii militari. Stocurile de muniție ale Ucrainei încep să se termine, iar asta a dus la pierderea regiunii Avdeevka în fața rușilor care sunt în ofensivă peste tot.

Finlanda a devenit membru NATO pe 4 aprilie anul trecut, iar cererea de aderare a fost facută imediat după invazia rusă în Ucraina. Finlanda împarte peste 1.000 de km de graniță cu Rusia și încă din prima lună de razboi a trimis pe front echipamente militare și unități medicale de prim-ajutor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te