Fiica eroului din „Hotel Rwanda”, spionată cu softul israelian Pegasus

DE Adina Mutăr | 21.07.2021 - 20:39
Fiica eroului din „Hotel Rwanda”, spionată cu Pegasus/Foto: afp

Fiica eroului din „Hotel Rwanda”, Paul Rusesabagina, reținut și judecat de regimul de la Kigali, a acuzat autoritățile rwandeze de abuz de putere, după ce o anchetă a constatat că a fost spionată prin softul israelian Pegasus.

SHARE

Carine Kanimba, 28 de ani, având cetățenie dublă, americană și belgiană, a condus eforturile pentru a-și elibera tatăl, care se confruntă cu închisoare pe viață pentru o serie de acuzații, inclusiv terorism, devenind astfel ținta lui Paul Kagame, președintele Rwandei.

Potrivit „The Guardian”, analiza criminalistică efectuată de Amnesty International a constatat că telefonul acesteia a fost infiltrat cel puțin din ianuarie anul acesta.

„Era destul de rău că mi-au răpit tatăl, l-au torturat și l-au jefuit de drepturile legale. Acum aflăm că au ascultat conversațiile mele cu Departamentul de Stat al SUA, cu ministrul belgian de Externe, Sophie Wilmes și cu avocații noștri. Acest lucru se adaugă celorlalte insulte ale regimului Kagame", a declarat Kanimba.

Compania NSO insistă că software-ul este destinat numai utilizării în combaterea terorismului și a altor infracțiuni și că orice altă utilizare este decizia unor „operatori necinstiți”, afirmații respinse de Amnesty.

„Grupul NSO nu poate insista asupra faptului că produsele sale sunt utilizate numai împotriva infractorilor atunci când peste 3.500 de activiști, jurnaliști, opozanți, politicieni și diplomați au fost selectați ca ținte pentru spyware-ul NSO", a declarat secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard.

„Compania trebuie să înceteze imediat să-și vândă echipamentele către țări cu un istoric al încălcării drepturilor omului, inclusiv al supravegherii ilegale.”

Dovezile obținute arată că regimul din Kigali a căutat să spioneze personalități politice de rang înalt și diplomați din țările vecine, precum și avocați și jurnaliști, a spus acesta.

Rusesabagina, fostul manager al Hotelului „Des Mille Collines” din Kigali, în vârstă de 67 de ani, a inspirat filmul de la Hollywood din 2004 „Hotel Rwanda”, cu John Cheadle în rolul principal.

Acesta a salvat mai mult de 1.000 de persoane, pe care le-a adăpostit în hotelul al cărui manager era, în timpul genocidului din 1994, în care au fost uciși peste 800.000 de oameni, majoritatea etnici tutsi.

Citește și

Procurorii cer închisoare pe viață pentru Paul Rusesabagina, eroul din „Hotel Rwanda”

RWANDA Macron a cerut iertare pentru rolul Franței în genocidul din 1994 asupra populației tutsi

 

Rusesabagina, un hutu, devenit ulterior critic proeminent și deschis al președintelui tutsi Paul Kagame, a trăit în exil în SUA și Belgia din 1996.

El a fost arestat în august, când un avion despre care credea că se îndrepta spre Burundi a aterizat în Kigali, o acțiune definită ca răpire. Acum se confruntă cu nouă acuzații, inclusiv terorism, iar procurorii au solicitat luna trecută închisoare pe viață.

Regimul lui Kagame îl acuză că a sprijinit grupul rebel al Frontului de Eliberare Națională (FLN), care este acuzat de atacuri cu arme, grenade și incendieri în 2018 și 2019.

Rusesabagina a negat orice implicare în aceste atacuri, dar a fost fondatorul Mișcării Rwandeze pentru Schimbare Democrată (MRCD), un grup de opoziție a cărui aripă armată este FLN.

Peste 3.500 de rwandezi au apărut ca ținte ale softului Pegasus.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te