SUA: „Fiecare indiciu” arată că Putin plănuiește invazia Ucrainei la mijlocul lunii februarie

DE Elena Andrei | Actualizat: 28.01.2022 - 18:21
„Fiecare indiciu” arată că Putin plănuiește invazia Ucrainei /foto: tass

Statele Unite consideră că președintele rus, Vladimir Putin, rămâne pregătit să folosească forța împotriva Ucrainei până la mijlocul lunii februarie, în ciuda unei campanii de presiune pentru a-l opri, a declarat miercuri un diplomat de rang înalt.

SHARE

„Nu am idee dacă a luat decizia finală, dar cu siguranță vedem toate indiciile că va folosi forța militară la un moment dat, de-acum până la mijlocul lunii februarie”, a declarat secretarul adjunct de stat Wendy Sherman.

Sherman, care s-a întâlnit cu omologul său rus la începutul acestei luni la Viena, în încercarea de a avertiza Moscova împotriva invadării Ucrainei, a spus că planificarea lui Putin ar putea fi afectată de Jocurile de iarnă de la Beijing, pe care Statele Unite și câțiva aliați le boicotează din cauza preocupărilor privind drepturile omului în China.

„Cu toții știm că Jocurile Olimpice de la Beijing încep la 4 februarie, ceremonia de deschidere, iar președintele Putin se așteaptă să fie acolo”, a declarat Sherman pentru forumul Strategii Europene de la Yalta.

Citește și

Președintele Croației a acuzat SUA și UE pentru criza ruso-ucraineană. Premierul: „Este o rușine”

Universitatea Oxford caută voluntari care să se infecteze cu Covid-19 în numele științei

 

„Cred că președintele Xi Jinping nu ar fi încântat dacă Putin ar alege acel moment pentru a invada Ucraina, așa că asta i-ar putea afecta momentul declanșării invaziei”, a spus Sherman, adăugând că Statele Unite „lucrează pentru diplomație, dar se și pregătesc pentru ce e mai rău”.

Aceasta a precizat că și dacă este vorba de o invazie limitată, SUA vor considera că este „o chestiune foarte serioasă” – un mesaj continuu de la Washington după ce președintele Joe Biden a creat confuzie cu „invazia minoră”. 

Dar ea a spus că Statele Unite „se pregătesc pentru tot felul de scenarii”, de la o „invazie completă” la „atacuri hibride, subversiune, sabotaj sau constrângere”.

Orice invazie „are consecințe uriașe pentru Ucraina și Europa, dar transmite și un mesaj lumii întregi că alți autocrați pot acționa cu impunitate și pot trece de principiile internaționale ce garantează suveranitatea și integritatea teritorială și capacitatea unei țări de a-și alege propriile alianțe”.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.