Universitatea Oxford caută voluntari care să se infecteze cu Covid-19 în numele științei

DE Daniel Toșa | 27.01.2022 - 12:09
Universitatea Oxford caută voluntari care să se infecteze cu Covid-19 în numele științei/FOTO: Pixabay

Primul studiu clinic autorizat din lume în cadrul căruia participanţii sunt expuşi în mod deliberat la noul coronavirus caută voluntari în scopul intensificării eforturilor pentru dezvoltarea unor vaccinuri mai eficiente, informează Reuters.

SHARE

Realizat de Universitatea Oxford, studiul a fost lansat în aprilie anul trecut, la trei luni după ce Mare Britanie a devenit prima ţară care a autorizat realizarea unor studii pe oameni referitoare la COVID-19. Aceste cercetări mai sunt cunoscute şi sub denumirea de "studii controlate privind infectarea umană".

Prima fază a cercetării, care se află încă în desfăşurare, se concentrează asupra stabilirii încărcăturii virale necesare pentru declanşarea unei infecţii, în timp ce a doua fază va avea drept obiectiv stabilirea răspunsului imunitar necesar pentru a evita infectarea, a precizat marţi universitatea britanică într-un comunicat.

Cercetătorii sunt aproape de a stabili încărcătura virală minimă care ar garanta că jumătate dintre persoanele expuse dezvoltă forme asimptomatice sau uşoare de COVID-19.

Citește și: Președintele CE: O ameninţare împotriva Ucrainei este o ameninţare împotriva Europei

Oamenii de ştiinţă intenţionează să îi expună apoi pe voluntari - care au fost cu toţii infectaţi anterior pe cale naturală sau vaccinaţi - la o cantitate similară din varianta originală a virusului pentru a determina nivelurile de anticorpi sau de celule T imunitare care sunt necesare pentru a combate infectarea.

„Acesta va fi răspunsul imunitar pe care va trebui apoi să îl inducem printr-un nou vaccin'', a spus Helen McShane, profesoară de vaccinologie la Universitatea Oxford şi cercetătoare principală în cadrul studiului.

Descoperirile ce vor fi făcute în urma studiului vor ajuta ca dezvoltarea viitoare a vaccinurilor să devină mai rapidă şi mai eficientă, se mai precizează în comunicat.

Citește și: VIDEO Iohannis, după ședința CSAT: România este gata să găzduiască o prezență aliată crescută

Imunologi din diverse părţi ale globului au încercat să identifice reacţia imunitară pe care un vaccin trebuie să o producă astfel încât să protejeze împotriva bolii, cunoscută sub denumirea de corelaţie imună pentru protecţie. Odată descoperită, nevoia realizării unor studii clinice în domeniul vaccinării de masă este redusă foarte mult.

Oamenii de ştiinţă au folosit studiile clinice pe oameni timp de decenii pentru a dezvolta tratamente împotriva multor boli infecţioase, dar aceasta este prima astfel de cercetare în cazul COVID-19.

Un aspect negativ este riscul de îmbolnăvire gravă a voluntarilor care contractează boala, însă universitatea ia măsurile necesare.

Participanţii trebuie să aibă o stare bună de sănătate şi să aibă vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Ei vor rămâne în carantină timp de cel puţin 17 zile, iar cei care vor dezvolta simptome vor primi tratamentul pe bază de anticorpi monoclonali Ronapreve, produs de Regeneron.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.