Fără precedent. SUA și Marea Britanie ar putea recunoaște statul Palestina. Ce vor în schimb

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.02.2024 - 16:22
SUA și Marea Britanie vor recunoaște statul Palestina - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA și Marea Britanie ar putea recunoaște statul Palestina. Secretarul de stat Tony Blinken a cerut Departamentului de Stat să efectueze o analiză și să prezinte opțiuni pentru o posibilă recunoaștere de către SUA a statului Palestina.

SHARE

Oficialii americani spun că nu există vreo schimbare de abordare în privința  zonei, dar faptul că Departamentul de Stat are în vedere opțiuni de recunoaștere a statului Palestina semnalează o schimbare în gândirea Administrației Biden pentru a pune capăt unui conflict care durează de mult prea mulți ani, tensionând întreaga regiune.

Fără precedent. SUA și Marea Britanie ar putea recunoaște statul Palestina. Ce vor în schimb

De zeci de ani, politica SUA față de recunoașterea Palestinei a mers pe „principiul” că acest lucru ar fi posibil numai prin negocieri directe între Israel și Autoritatea Palestiniană.

Însă, eforturile de a găsi o cale diplomatică de ieșire din războiul din Gaza au deschis ușa pentru regândirea abordărilor vechi ale SUA, au declarat pentru Axios doi oficiali americani.

Administrația Biden leagă o posibilă normalizare între Israel și Arabia Saudită de crearea unei căi pentru înființarea unui stat palestinian ca parte a strategiei sale după războiul din Gaza. 

Această inițiativă se bazează pe eforturile administrației înainte de 7 octombrie de a negocia un mega-acord cu Arabia Saudită ce includea un acord de pace între regat și Israel.

Oficialii saudiți au precizat în mod public și privat încă de la 7 octombrie că orice potențial acord de normalizare cu Israelul este condiționat de crearea unei „căi irevocabile” către un stat palestinian.

Administrația Biden ia în considerare acum că recunoașterea unui stat palestinian ar trebui să fie primul pas în negocierile pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian în loc de ultimul, a spus un înalt oficial american pentru Axios

Opțiunile de recunoaștere a Palestinei

Există mai multe opțiuni pentru acțiunea SUA în această problemă, printre care recunoașterea bilaterală a statului Palestina; nefolosind dreptul de veto pentru a bloca Consiliul de Securitate al ONU să admită Palestina ca stat membru cu drepturi depline și încurajarea altor țări să recunoască Palestina.

Oficialii americani au spus că revizuirea opțiunilor privind recunoașterea unui stat palestinian este una dintre problemele pe care Blinken le-a cerut Departamentului de Stat să le examineze.

Blinken a cerut, de asemenea, o revizuire a modului în care ar funcționa un stat palestinian demilitarizat, pe baza altor modele din întreaga lume, au spus cei doi oficiali americani.

Ideea unui stat palestinian demilitarizat este ceva ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a propus de mai multe ori între 2009 și 2015, dar nu s-a mai referit la aceasta în ultimii ani.

Scopul unei astfel de analize este de stabili șii implementa o soluție cu două state într-un mod care să asigure securitatea Israelului.

Blinken nu a semnat nicio schimbare în politica Departamentului de Stat în această privință, dar o va face când va avea propunerile de opțiuni.

Marea Britanie susține recunoașterea statului

Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat că Regatul Unit are în vedere recunoașterea Palestinei ca parte a planurilor sale imediat după războiul din Gaza și ca o modalitate de a le oferi palestinienilor un orizont politic.

Citește și: Israelul, gata de un armistițiu de două luni cu Hamas pentru eliberarea tuturor ostaticilor

„Noi – împreună cu aliații – ne vom uita la problema recunoașterii unui stat palestinian, inclusiv la Națiunile Unite. Acesta ar putea fi unul dintre elementele care ar ajuta la ireversibilitatea acestui proces”, a declarat Cameron.

Netanyahu a respins recent apelurile pentru suveranitatea palestiniană, iar Israelul este vehement împotriva oricărei recunoașteri a unui stat palestinian de către țări individuale sau la ONU.

Citește și: Odobescu:„România continuă să susţină soluţia celor două state, în contextul conflictului din Gaza”

Blinken este de așteptat să discute cu ministrul israelian pentru Afaceri strategice, Ron Dermer, despre situația din Gaza, planurile după război și posibilitatea normalizării cu Arabia Saudită.

Dermer s-a întâlnit miercuri dimineață cu consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, pentru o discuție similară, a declarat un oficial american.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te