45.000.000 € a plătit guvernul lui Viktor Orban, ca să cumpere Euronews, punând condiții editoriale

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.04.2024 - 20:16
45.000.000 € a plătit guvernul lui Viktor Orban, ca să cumpere Euronews, punând condiții editoriale - Foto: colaj
45.000.000 € a plătit guvernul lui Viktor Orban, ca să cumpere Euronews, punând condiții editoriale - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin
45.000.000 € a plătit guvernul lui Viktor Orban, ca să cumpere Euronews, punând condiții editoriale - Foto: Profimedia Images

45.000.000 € a plătit guvernul lui Viktor Orban, ca să cumpere Euronews, punând condiții editoriale, potrivit unor documente. Omul de afaceri portughez Pedro Vargas Santos David, apropiat de Orban, a fost întâmpinat cu nelinişte, când a apărut în faţa personalului Euronews.

SHARE

La sfârșitul anului 2021, s-a anunțat că firma lui David va cumpăra unul dintre cele mai mari canale de știri din Europa și anume Euronews. 

Ştirea a fost propagată de organizații și persoane preocupate de libertatea presei europene. Motivul alarmei a fost că se știa despre David că are legături personale și de afaceri strânse cu guvernul lui Viktor Orbán, conform telex.hu.

45.000.000 € a plătit guvernul lui Viktor Orban, ca să cumpere Euronews, punând condiții editoriale

Cercurile guvernamentale maghiare au avut un rol foarte important în această preluare. O investigație realizată de Direkt36, în colaborare cu ziarul francez Le Monde, a dezvăluit că o parte semnificativă a tranzacției de 150 de milioane de euro a fost finanțată de statul și de oficiali guvernamentali maghiari.

Documentele obținute de presa maghiară de azi arată că 45 de milioane de euro (17,5 miliarde HUF la cursul de schimb actual) neecsari pentru cumpărarea Euronews au fost furnizate de un fond de capital de stat maghiar. Este vorba despre o companie numită Széchenyi Funds (SZTA), care făcea parte din Ministerul de Finanțe și care ulterior a fost externalizată către o universitate. Banii au fost plasați într-un fond de investiții numit European Future Media Investment Fund, care în cele din urmă a achiziționat Euronews.

În ultimii ani, Orban a redus semnificativ oportunitățile pentru jurnalismul independent, în Ungaria, și în paralel a construit o maşină de propagandă uriașă.

O treime din bani, de la guvernul Orban

Newsweek România a scris despre această tranzacție încă de acum mai bine de doi ani. 

Atunci, am arătat că un fond de investiții portughez numit Alpac Capital își are sediul la Budapesta. De la începutul anului 2022, a preluat canalul TV Euronews, o tranzacție cu implicații majore pe piața media europeană. 

Citeşte şi: Euronews România, o televiziune plătită din bani publici românești, dar controlată de la Budapesta

Postul a fost cumpărat de la un investitor egiptean, Naguib Sawiris, care a avut în trecut legături de afaceri cu oamenii lui Radu Mazăre. Fostul primar PSD al Constanței este în spatele gratiilor după ce a fost condamnat într-o serie de dosare de corupție instrumentate de DNA.

Cel care coordonează strategia companiei, Pedro Vargas Santos David, directorul executiv și principalul partener, este fiul lui Mario David, consilierul personal al premierului Viktor Orban, pe care acesta l-a decorat în 2016 cu Ordinul pentru Merit al Ungariei, scria Newsweek în februarie 2022.

Orban are cerințe editoriale

Revenind la dezvăluirile făcute, azi, de presa maghiară, deși surse familiare cu funcționarea internă a Euronews spun că nu există nici un indiciu că noii proprietari interferează în deciziile editoriale, documentele scurse conțin informații care sugerează că achiziția canalului a fost însoțită de obiective politice.

Într-unul din documente se arată că unul dintre obiective este cooperarea cu universitățile, pentru a "atenua ideile de stânga". 

Citeşte şi: Costoiu refuză să spună cât investește UPB în Euronews. Universitatea ia 390 milioane lei de la stat

În naraţiunea iliberală de la Budapesta, "ideile de stânga" sunt exact cele europene, etichetate eronat ca fiind astfel, de către unii vectori de propagandă ai Rusiei. 

Foto: Profimedia Images

Afacerile familiei David sunt de asemenea în strânsă conexiune cu companiile de stat maghiare controlate de guvernul Orban. Ministrul de Externe Peter Szijjarto, șeful diplomației maghiare, anunța în urmă cu cinci ani înființatea unui fond de investiții maghiaro-portughez, din care făceau parte Alpac Capital, dar și companii de stat ungare.

Citeşte şi: Mihnea Costoiu, reales rector la Politehnică are salariu de 9.000 €/lună. Cum a scăpat de pușcărie ?

Parteneriatul local este consolidat și de Peter Vajai, un alt apropiat al lui Viktor Orban, membru în consiliul director al Alpac Capital.

O asociere în sens invers a fost operată anul trecut, când portughezul Pedro Vargas Santos David a fost cooptat în conducerea unei mari companii maghiare, 4iG, sprijnită constant de Administrația Orban.

Euronews și în România

La începutului lui 2021, s-a anunțat că Euronews va ajunge și în România. Franciza a fost luată de către Universitatea Politehnica București, condusă de Mihnea Costoiu, fost parlamentar și ministru PSD. Ani de zile, UPB a fost condusă de un alt fost ministru PSD, Ecaterina Andronescu.

Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a spus că investiția Universității Politehnice în postul de știri Euronews va dura cel puțin un deceniu.

Sursa banilor, la secret

El nu a vrut să devoaleze din ce bani se va susține acest proiect. Cea mai mare parte a veniturilor UPB vin de la stat, din taxe și din Cercetare. Potrivit documentelor consultate de Newsweek România, UPB este universitatea care a primit cea mai consistentă alocare bugetară de la Ministerul Educației în anul 2019.

Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

De proiect s-a ocupat, din punct de vedere administrativ, fostul deputat PSD, Gabriel Petrea. Argumentele sale pentru finanțarea postului Euronews de către Universitatea Politehnica au fost la fel de străvezii.

„Am fost desemnat să mă ocup de proiect din punct de vedere administrativ. Acum, suntem în procedura de organizare a sediului. Este o investiție în educație. Va fi un post al universității. Noi avem un post de televizune de 30 de ani. El funcționează ca un laborator didactic. Așa va funcționa și Euronews România. Vreau ca studenții din România să lucreze cu cele mai bune tehnologii și cu cei mai buni oameni din domeniu”, a spus Petrea pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te