Mihnea Costoiu, reales rector la Politehnică are salariu de 9.000 €/lună. Cum a scăpat de pușcărie ?

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.12.2023 - 12:49
Mihnea Costoiu, reales rector la Politehnică are salariu de 9.000 €/lună. - Foto: INQUAM PHOTOS / Sabin Cîrstoveanu

Mihnea Costoiu a fost reales pentru al patrulea mandat de rector la Universitatea Politehnica, de unde primește un salariu de 9.000 de euro pe lună. El a fost condamnat în primă instanță la 3 ani de pușcărie. La recurs, s-a constatat că faptele s-au prescris.

SHARE

Mihnea Costoiu a fost ales pentru un nou mandat, al patrulea de rector, deși fusese condamnat la pușcărie în prima instanță. 

Mihnea Costoiu, rector al UPB și fost senator PSD, fusese condamnat de ICCJ la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane euro, legat de închirierea bazei sportive "Cutezătorii" către Dinu Pescariu.

Sentința s-a dat în 2022.

Citește și: Fostul senator PSD Mihnea Costoiu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare în dosarul „Cutezătorii”

Câteva luni mai târziu, Mihnea Costoiu a scăpat de proces pentru că faptele s-au prescris. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a repus pe rol judecarea apelului, pentru a se analiza dacă se aplică decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

Azi, Costoiu a câștigat al patrulea mandat, scrie edupedu.ro

Mihnea Costoiu, reales rector la Politehnică are salariu de 9.000 €/lună

Pe 26 mai, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 - mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Ulterior, pe 25 octombrie, un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

Astfel, procesul lui Costoiu a încetat. Costoiu este plătit cu 9.000 euro pe lună. Newsweek a scris că Mihnea Costoiu nu poate preda deoarece nu are titlul de doctor.

NU a respectat Carta Universității

Costoiu ar fi trebuit dat afară din poziția de rector, deoarece Carta UPB spune că rectorul trebuie să aibă o reputație impecabilă.

În documentul intitulat Codul etic, semnat de Ecaterina Andronescu se scrie:

„Valorile şi principiile care se promovează în mod deosebit şi a căror realizare efectivă se încearcă a se asigura sunt: libertatea academică, autonomia personală, dreptatea şi echitatea, meritul, profesionalismul, onestitatea şi corectitudinea intelectuală, transparenţa, respectul şi toleranţa, responsabilitatea, bunăvoinţa şi grija. Orice reprezentare publică a UPB va trebui să respecte standardele etice şi profesionale”.

Citește și: Carta Universității Politehnica impune ca rectorul Costoiu să plece după condamnarea la pușcărie

Mihnea Costoiu a introdus UPB într-o aventură mediatică. Newsweek a scris despre cum a ajuns Universitatea Politehnica București, condusă de un fost ministru PSD, să finanțeze lansarea unei noi televiziuni de știri în România. Postul este controlat de un om de afaceri din cercul de interese al premierului maghiar Viktor Orban.

Citește și: Euronews România, o televiziune plătită din bani publici românești, dar controlată de la Budapesta

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te