Evadarea a 6 teroriști palestinieni de sub nasul israelienilor, pe modelul „Închisoarea îngerilor”

DE Mircea Marian | Actualizat: 07.09.2021 - 11:48
Celula din care au evadat cei șase Foto: Israeli Prison Service

Trupele israeliene continuă în această dimineață căutătarea celor șase teroriști care au evadat, în noaptea de dumincă spre luni, din închisoarea de maximă securitate Gilboa, după ce au săpat un tunel din celula lor până în afara zidurilor.

SHARE

Toți cei șase evadați aveau multiple condamnări pe viață, chiar dacă unele nu erau definitive. 

Presa israeliană descrie, azi, erorile incredibile din penitenciarul israelian. Astfel, planurile închisorilor erau postate online, gardienii au fost orbi la săpăturile care au avut loc sub nasul lor, iar în turnul de pază se afla un recrut adormit. 

Citește și: VIDEO Filmare nocturnă cu podul de 500 milioane € de la Brăila la care se lucrează non-stop

Cu o zi înainte de evadare, cel mai important prizonier din grup Zakaria Zubeidi, a solicitat transferul în celula în care se aflau ceilalți cinci colegi de evadare, iar cererea sa a fost acceptată fără a genera suspiciuni. De obicei, în închisorile israeliene, sunt separați prizonierii care aparțin aceleiași grupări.

În celulă era deja săpat un tunel, la care se lucra de un an. Săpăturile n-au fost prea extinse, întrucât închisoarea este construită pe piloni, pe sub care s-au târât pur și simplu până în dreptul zidului, unde au forat un tunel a cărui ieșire era exact sub turnul de pază. Soldatul din post dormea, bănuiește presa israeliană.

Trei dintre evadați încercaseră și-n 2014 să evadeze săpând un tunel, au fost prinși, dar li s-a permis să stea împreună.

Planurile închisorii erau disponibile online pe site-ul firmei de arhitectură care a construit-o. 

După ce au ieșit din subteran, fugarii și-au schimbat hainele și au fugit trei kilometri, până la locul unde îi aștepta un autovehicul. Acolo grupul s-a despărțit, întrucât nu toți prizonierii au intrat în mașină.

Nu este clar unde s-a deplasat mașina, deși se crede că cel puțin unii suspecți au scăpat în localitatea Jenin.

La un moment dat, înainte ca suspecții să ajungă la vehicul, un șofer de taxi i-a observat pe unii dintre ei la o benzinărie din apropiere și a chemat poliția. În înregistrarea apelului de la 2:15 dimineața, bărbatul putea fi auzit spunând: „Tocmai am văzut aici aproximativ trei bărbați mascați care transportau saci traversând rapid drumul de vizavi de închisoare ... Purtau haine murdare și au fugit din zona închisorii într-o zonă deschisă. Mi-am spus că trebuie să raportez acest lucru”.

Comandantul adjunct al poliției a transmis autorităților închisorii Gilboa acest raport, dar abia peste o oră conducerea penitenciarului a anunțat că deținuții lipsesc. Inițial, se spunea că trei prizonieri nu au fost depistați, iar ulterior s-a recunoscut că adevăratul număr era șase.

Citește și: VIDEO Aventurile lui Van Damme în România: petrecere cu Dani Mocanu, beție în taxi, bătut în baruri

Închisoarea avea un sistem de blocare a apelurilor pe mobil, dar nu fusese activat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te