Europa refuză arme din Elveția, care are monopol pe tunuri antiaeriene. Cum e afectată România?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.09.2024 - 19:26

Europa refuză arme din Elveția, care are monopol pe tunuri antiaeriene. Cum e afectată România? Majoritatea țărilor europene au început să refuze armele fabricate de companii elvețiene, informează Swissinfo.

SHARE

Europa refuză arme din Elveția, care are monopol pe tunuri antiaeriene. Cum e afectată România?

Refuzul de a mai achiziționa armele fabricate de companii elvețiene are la bază în primul rând interzicerea reexportului către Ucraina, ceea ce provoacă iritare în rândul multor utilizatori europeni de arme elvețiene.

Europa refuză arme din Elveția, care are monopol pe tunuri antiaeriene

Germania, care are cele mai strânse legături cu industria de apărare și cu produsele fabricate în Elveția dintre toate țările europene, este cea mai nemulțumită.

Drept urmare, Ministerul German al Apărării a decis să excludă companiile elvețiene de la unele licitații de apărare.

Acest lucru a provocat indignare în Elveția din cauza a ceea ce unii consideră a fi o lipsă de respect pentru decizia legală a țării de a fi neutră.

În prezent, Germania nu consideră Elveția un partener de încredere, întrucât țara a interzis furnizarea anumitor arme, temându-se că Germania le poate reexporta în Ucraina.

Pe lângă Germania, în 2023, Olanda a abandonat complet achiziția de arme elvețiene după ce Elveția a blocat exportul a 96 de tancuri Leopard 1 depozitate în Italia.

Olanda plănuia să repare tancurile în Germania și apoi să le trimită în Ucraina.

De menționat că, în ciuda refuzului, Elveția rămâne în continuare un important exportator european de arme, mai ales sisteme antiaeriene.

Datorită dezvoltării cu succes a sistemelor antiaeriene cu arme, Elveția poate fi considerată un monopolist în Europa, deoarece tunurile sale sunt folosite în Gepard, Skyranger 30/35, MANTIS, Skynex și alte sisteme antiaeriene.

În plus, aceste tunuri sunt instalate și pe navele marinelor europene pentru a oferi sisteme de apărare directă împotriva amenințărilor cu rachete.

Cum e afectată România?

Anterior, Militarnyi a raportat că agenția de achiziții a Ministerului danez al Apărării a plasat o comandă pentru achiziționarea modulelor de apărare aeriană Skyranger 30, fabricate de compania elvețiană Rheinmetall Air Defense.

Modulele antiaeriene vor fi instalate pe vehiculele blindate Piranha V, care sunt principalele vehicule blindate ale Armatei Daneze, ceea ce va asigura o mai mare interschimbabilitate a pieselor de schimb și va menține pregătirea de luptă la un nivel ridicat.

Citește și: România și Ucraina produc împreună armament împotriva rușilor. Cu ce aprovizionează frontul

România, presată de aliați să doneze mai multe arme Ucrainei, are, de asemenea arme elvețiene. Apărarea antiaeriană a României include sisteme mai vechi, dar modernizate – sistemul de rachete Hawk, tunuri Oerlikon sau blindatele Ghepard cu tunuri antiaeriene.

Tunurile Oerlikon și sistemele Ghepard sunt operaționale și folosite de România inclusiv în misiunile sale NATO din afara granițelor țării.

Citește și: VIDEO Rușii, „vânați” de ucraineni cu obuze, mitraliere, grenade românești. Cum au ajuns pe front?

România are 72 de Oerlikon 2×35 mm, tunuri antiaeriene cumpărate de la Elveția și cu care România a participat doi ani la contingentul NATO din Polonia.

Cum Berna interzice vânzarea armelor sale către țări aflate în război, nu se pune problema ca România să doneze astfel de sisteme.

Această interzicere a Elveției are un efect în lanț asupra relațiilor cu alte țări care doresc să trimită Ucrainei arme care ar putea include componente elvețiene.

Exporturile de arme ale Elveției au scăzut anul trecut cu 27% față de 2022, la mai puțin de 746 de milioane de euro, atât din cauza dispozițiilor stricte privind exporturile de arme, cât și din cauza efectului încetării achizițiilor de sisteme de apărare antiaeriană de către Qatar.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te