Europa formează coridorul feroviar militar în caz de război cu Rusia. România, rută principală

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.08.2024 - 08:00
Europa formează coridorul feroviar militar în caz de război cu Rusia. România, rută principală - Foto: Militarnyi/Njål Svingheim (imagine cu caracter ilustrativ)

Europa formează coridorul feroviar militar în caz de război cu Rusia. România, rută principală. Forțele armate ale Norvegiei și Suediei au semnat un acord cu compania de căi ferate de stat norvegiană Bane NOR pentru achiziționarea de noi platforme speciale.

SHARE

Europa formează coridorul feroviar militar în caz de război cu Rusia. România, rută principală.

Bane NOR trebuie să asigure platforme pentru transportul echipamentelor militare grele, potrivit serviciul de presă al companiei.

Acordul de cooperare acoperă noile nevoi de transport ale Norvegiei și ale țărilor nordice.

Europa formează coridorul feroviar militar în caz de război cu Rusia

Achiziționarea de noi platforme de marfă va spori capacitatea de a transporta echipamente militare grele pe calea ferată, inclusiv noi tancuri de luptă principale.

Acest acord ar trebui să îmbunătățească semnificativ oportunitățile de transport feroviar militar în și între Norvegia și Suedia, precum și către alte țări europene.

Cerințele de achiziție comună asigură că platformele de cale ferată vor fi de același tip și vor răspunde nevoilor militare ale Norvegiei și Suediei, precum și altor reglementări. 

Dacă platformele feroviare norvegiene nu sunt folosite de Forțele Armate, acestea pot fi folosite pentru nevoile companiei de căi ferate Bane NOR și pot fi închiriate și pentru transportul civil de mărfuri.

Armata consideră că întărește capacitățile comune de apărare ale ambelor țări.

Pe fondul amenințărilor de securitate din Europa după un atacul Rusiei asupra Ucrainei, necesitatea unui transport transfrontalier rapid de echipamente militare pentru a asigura apărarea comună este foarte importantă.

În iunie, Norvegia, Finlanda și Suedia au convenit să creeze un coridor de transport militar transfrontalier pentru a facilita transferul de echipamente și personal militar între țări, potrivit Militarnyi.

Miniștrii apărării din cele trei țări au fost instruiți să lucreze la coridor în cooperare cu parteneri civili.

Citește și: Linie ferată România-Ucraina cu ecartament european. Rusia acuză că va transporta echipament militar

Împreună, vor identifica blocajele, vor actualiza reglementările și legislația ce se impune și vor investi în infrastructura necesară.

România, rută principală 

Potrivit serviciilor secrete ruse, deja a început integrarea rutelor logistice ale Ucrainei în infrastructura NATO, de la 11 aprilie 2024, începând cu construirea a 22 km de ecartament feroviar de dimensiune europeană (1435 mm) pe tronsonul Ciop - Ujgorod. 

Citește și: NATO planifică transportul trupelor americane în caz de război cu Rusia. România, rută principală

Încă de anul trecut analiștii militari ruși publicau hărți cu infrastructura feroviară și rutieră a Ucrainei, Poloniei, României și Moldovei, finanțată în cadrul proiectului „Mobilitate militară” al UE.

În România, în cadrul proiectului, a început construcția podului Iași-Ungheni spre Moldova. Traseul va permite în cele din urmă livrarea de provizii militare din ţările vest-europene către Chişinău şi Odesa, scria canalul rusesc Telegram/Two Majors.

În această direcție, se preconizează și construirea și modernizarea a nouă poduri la granița cu Moldova peste râul Prut, a notat și Telegram/Rybar.

 

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te