Escrocherie cu criptomonede în valoare de 575 de milioane de dolari. Sute de mii de păgubiți

DE Daniel Toșa | 23.11.2022 - 09:23
Escrocherie cu criptomonede în valoare de 575 de milioane de dolari. Sute de mii de păgubiți - FOTO: Profimedia

Poliția estoniană a arestat doi bărbați suspectați că au condus o escrocherie cu criptomonede în valoare de 575 de milioane de dolari care a implicat sute de mii de victime.

SHARE

Poliția estoniană a investigat cazul împreună cu FBI, iar autoritățile americane doresc să îi extrădeze pe cei doi - estonienii Serghei Potapenko și Ivan Turogin.

Cei doi tineri de 37 de ani ar fi determinat oamenii să investească într-un serviciu de minerit de criptomonede numit HashFlare și într-o bancă virtuală falsă numită Polybius.

Într-o declarație a Departamentului de Justiție al SUA (DoJ) se arată că cei doi sunt acuzați de fraudă electronică și conspirație pentru spălare de bani - infracțiuni care se pedepsesc cu până la 20 de ani de închisoare.

Inculpații au apărut în fața instanței din capitala estoniană Tallinn și sunt reținuți în așteptarea extrădării în SUA, se arată în declarație.

Cum a funcționat schema infracțională

Oferind detalii despre presupusa schemă infracțională, Departamentului de Justiție al SUA afirmă că cei doi au înșelat victimele oferindu-le șansa de a cumpăra operațiuni de minerit de criptomonede ale HashFlare.

Mineritul de cripto-monede utilizează calculatoare pentru a genera monede virtuale în scopul obținerii de profit - un proces care consumă cantități semnificative de putere de calcul.

Citește și: VIDEO Serbia, pregătiri de război în Kosovo. Își face flotă de drone militare. SUA gata să intervină

Clienți din întreaga lume ar fi cumpărat contracte HashFlare în valoare de peste o jumătate de miliard de dolari în perioada 2015-2019. Dar operațiunea și-ar fi supraestimat capacitățile.

DoJ susține că victimelor li s-au promis, de asemenea, dividende dacă ar fi investit în Polybius, o bancă virtuală pe care domnii Potapenko și Turogin au declarat că au înființat-o.

Acuzații ar fi strâns 25 de milioane de dolari în acest mod - dar nicio bancă nu a fost înființată.

Potrivit DoJ, aceștia au folosit companii fantomă pentru a spăla veniturile infracționale, cumpărând cel puțin 75 de proprietăți și mașini de lux.

Citește și: România va fi decuplată de Bulgaria și are șanse mari să intre în Schengen. Stadiul negocierilor

Oskar Gross, de la biroul de criminalitate informatică al poliției estoniene, a descris ancheta comună - care a implicat 100 de persoane, inclusiv 15 din partea americană - ca fiind "lungă și vastă".

Unul dintre cele mai mari cazuri de fraudă pe care le-am avut vreodată în Estonia

A fost "unul dintre cele mai mari cazuri de fraudă pe care le-am avut vreodată în Estonia", a declarat el luni, citat de agenția de presă ERR din Estonia.

Autoritățile țării au avertizat, de asemenea, că tehnologia a "lărgit riscul de fraudă".

Cazul survine într-un moment de nervozitate sporită pe piața criptomonedelor, după prăbușirea celei de-a doua burse de criptomonede din lume, FTX.

Firma a depus săptămâna trecută o cerere de faliment în SUA și datorează celor mai mari 50 de creditori ai săi aproape 3,1 miliarde de dolari (2,6 miliarde de lire sterline), potrivit unui document depus la tribunal, potrivit BBC,

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te