Eroare sau diversiune? Rusia publică "lista completă" a echipajului avionului Il-76 doborât de Kiev

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.01.2024 - 15:12
Eroare sau diversiune? Rusia publică "lista completă" a echipajului avionului Il-76 doborât de Kiev - Foto: Profimedia images
Eroare sau diversiune? Rusia publică "lista completă" a echipajului avionului Il-76 doborât de Kiev - Foto: Profimedia images

Eroare sau diversiune? Rusia publică "lista completă" a echipajului avionului Il-76 doborât de Kiev. Autoritățile din regiunea Orenburg din Federația Rusă au publicat o "listă completă" a membrilor decedați ai echipajului avionului militar Il-76 doborât miercuri în Belgorod.

SHARE

Potrivit informațiilor publicate biroul guvernatorului regiunii Orenburg pe Telegram, lista membrilor despre care Federația Rusă susținea că este formată din 76 de persoane dintre care 65 de prizonieri ucraineni ce urmau să fie returnați Ucrainei.

Eroare sau diversiune? Rusia publică "lista completă" a echipajului avionului Il-76 doborât de Kiev

Rusia a acuzat Ucraina că a doborât miercuri un avion de transport militar rusesc, un Iliuşin Il-76, deasupra regiunii de frontieră Belgorod, ucigându-i pe toţi cei aflaţi la bord, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni.

Potrivit Moscovei, armata ucraineană ştia că prizonierii vor fi transportaţi cu avionul la Belgorod şi apoi la un punct de întâlnire la graniţă.

Lista membrilor echipajului avionului Iliuşin Il-76, doborât la Belgorod este formată din șase persoane:

Comandantul aeronavei - Bezubkin

Asistent comandant de aeronavă - Chmyrev

Navigator aerian - Vysokin

Operator de panou - Piluev

Încărcător - Jitenev

Operator radio - Sablinsky

Aeronava rusească Il-76 s-a prăbușit în regiunea Belgorod pe 24 ianuarie. Rușii susțin că acolo au fost uciși 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie lați la schimb pentru alți prizonieri ruși.

Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că nu a putut confirma încă implicarea în prăbușirea Il-76, precum și informațiile potrivit cărora la bordul aeronavei s-ar fi aflat prizonieri de război ucraineni.

Reamintim că toate schimburile anterioare de prizonieri între Rusia și Ucraina s-au desfășurat printr-un transfer cu trenul de la locul de detenție din Rusia și până la graniță de unde erau transportați cu microbuze sau autobuze către locul specificat al întâlnirii.

În nicio altă situație, Rusia nu a trasportat prizonieri ucraineni pentru un schimb cu Kievul cu un astfel de avion militar.

Din informațiile inițiale, ucraineneii au susținut că avionul militar ar fi transportat rachete S-300 care ar urma să fie lansate către oașele ucrainene.

Preşedintele Zelenski a adăugat că a însărcinat mai multe agenţii de stat să încerce să investigheze accidentul, potrivit Reuters.

Peskov, despre prăbușirea Il-76: "Un act monstruos"

Kremlinul a calificat joi prăbuşirea unui avion militar rusesc de transport drept "un act monstruos" al Kievului, pentru care a acuzat Ucraina, relatează France Presse şi Reuters.

"Acesta este, desigur, un act complet monstruos", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, citat de agenţiile de presă ruse.

Potrivit Moscovei, toţi pasagerii, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni, au murit în accident, însă Federația Rusă nu a făcut publică nicio întregistrare video cu rămășițele acestora și nici nu a fost dată public lista numelor acestor presupuși prizonieri de război.

Fotografiile și înregistrările video de la locul prăbușirii avionului rusesc Il-76, în care Rusia susține că 65 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși, nu indică "niciun semn că ar fi existat un număr atât de mare de persoane în avion", a declarat ombudsmanul șef Dmytro Lubinets în emisiunea din 25 ianuarie.

"Nimeni nu vă va putea spune ce impact va avea acest lucru asupra perspectivelor de prelungire a procesului" de schimb de prizonieri, a avertizat Peskov.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te