Erdogan îi transmite avertismente fără nuanțe lui Biden, înaintea primei întâlniri dintre cei doi

DE Edi Neagu | Actualizat: 02.06.2021 - 13:14
Erdogan îi trimite mesaje lui Joe Biden înainte de întâlnirea lor. Foto: Facebook

Liderul de la Ankara este nemulțumit că Administrația Joe Biden a recunoscut genocidul împotriva armenilor din 1915. Turcia, a doua armată ca mărime din NATO, acuză SUA și că sprijină milițiile kurde din Siria.

SHARE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marţi SUA că riscă "să piardă un prieten preţios" prin "încolţirea" Turciei, cu două săptămâni înaintea unei întâlniri cu omologul său american Joe Biden pe fondul tensiunilor bilaterale, relatează AFP.

"Cei care încolţesc Turcia vor pierde un prieten preţios", a declarat Erogan într-un interviu acordat postului public de televiziune TRT, ca răspuns la o întrebare despre relaţiile dintre Ankara şi Washington.

CITEȘTE ȘI: Primarul Reșiței cere, la fel ca Boc, reorganizare administrativă: Sunt comune cu 86 de locuitori

Acest avertisment survine înaintea primei întâlniri între Erdogan şi Biden, prevăzută pentru 14 iunie în marja unui summit NATO la Bruxelles, care vizează să aplaneze relaţiile tensionate între Turcia şi SUA.

Tensiuni mai mari după recunoașterea ”genocidului armenilor”

Puternic tensionate din 2016, relaţiile dintre cele două ţări membre ale NATO s-au degradat şi mai mult după venirea lui Biden la Casa Albă, succesorul lui Donald Trump cu care Erdogan stabilise legături personale.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Fiul Vioricăi din Clejani, prins drogat după ce cheltuise 80.000 € la dezintoxicare în Spania

Ankara a reacţionat virulent după recunoaşterea de către Washington în aprilie a genocidului comis împotriva armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial.

Turcia, urmaşa Imperiului Otoman, respinge termenul de genocid şi susţine că a fost vorba de un război civil în Anatolia, dublat de o foamete, în urma cărora între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci şi-au pierdut viaţa.

"Care este motivul tensiunilor noastre (cu SUA)? Aşa-zisul genocid armean", a declarat marţi Erdogan."Nu mai aveţi nicio problemă de rezolvat decât să vă faceţi avocatul Armeniei?", a întrebat el retoric.

Erdogan a enumerat mai multe subiecte care tensionează din 2016 relaţiile între Ankara şi Washington, începând cu sprijinul american pentru miliţiile kurde din Siria, pe care Turcia le califică drept "teroriste".

"Dacă sunt într-adevăr aliatul nostru, SUA trebuie să ia poziţie alături de terorişti sau alături de noi? Din nefericire, Statele Unite continuă să susţină teroriştii", a comentat preşedintele turc marţi.

În cursul întâlnirii sale cu Biden, Erdogan ar urma totuşi să încerce să calmeze tensiunile, comentează AFP.

Săptămâna trecută, el a afirmat că întâlnirea lor va permite să se deschidă o "nouă eră" în relaţiile dintre Ankara şi Washington, scrie Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.