Emmanuel Macron a acceptat să-i facă o vizită lui Vladimir Putin

DE Andrei Vasilescu | 26.06.2020 - 22:46
Foto: kremlin.ru

Președintele francez Emmanuel Macron a acceptat vineri o invitație din partea lui Vladimir Putin pentru a vizita Rusia, probabil înainte de sfârșitul anului, anunță președinția franceză după o videoconferință între cei doi președinți, potrivit AFP.

SHARE

Președintele rus l-a „invitat” pe președintele francez care „a acceptat”, a declarat președinția franceză, fără a da o dată. Vizita ar putea avea „probabil” loc în următoarele câteva luni, „înainte de sfârșitul anului”, dar va trebui să se țină cont de criza Covid-19, a adăugat președinția.

Emanule Macron și Vladimir Putin au avut, vineri, o videoconferință în care au discutat mai multe subiecte de interes comun. 

"Preşedintele este încrezător că putem avansa cu Rusia în anumit număr de subiecte", potrivit acestei surse, menţionând în special Libia, unde - potrivit ei - Franţa şi Rusia au un "interes comun - stabilizarea Libiei şi reunificarea instituţiilor sale", a comunicat vineri o sursă din anturajul său în finalul unei videoconferinţe între Macron şi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

"Preşedintele Republicii a subliniat ataşamentul său faţă de acest dialog a cărui pertinenţă este consolidată de accelerarea reorganizării echilibrelor mondiale legate de pandemie şi prin afirmarea suveranităţii europene", potrivit unui comunicat al Palatului Elysee publicat după întâlnire.

Conform site-ului Kremlinului, care a publicat extrase din discuţie, preşedintele rus i-a declarat lui Macron:"Cunosc starea D-voastră de spirit privind organizarea unei munci comune vizând multe din aceste subiecte. Noi vom susţine propunerile D-voastră în toate modurile posibile".

Cei doi şefi de stat au evocat în special conflictul în Libia.Emmanuel Macron şi-a exprimat "toate îngrijorările pe care i le inspiră întărirea prezenţei turceşti" în favoarea unuia dintre beligeranţi, guvernul lui Fayez al-Sarraj (GNA), recunoscut de ONU, şi a "citat de asemenea ingerinţele străine pe lângă (mareşalul Khalifa) Haftar (celălalt beligerant) şi forţa Wagner", un grup de mercenari ruşi, cunoscuţi ca fiind apropiat de preşedintele rus, potrivit sursei din anturajul lui Macron.

Vladimir "Putin a răspuns că vom lucra împreună la stabilirea unei încetări a focului pe baza situaţiei militare actuale", a adăugat el, în timp ce trupele GNA au obţinut recent importante victorii în detrimentul celor ale mareşalului Haftar.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.