Elitele de la Kremlin încep să pună la îndoială decizia Rusiei de a invada Ucraina

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.04.2022 - 14:25
Tot mai mulți oameni din preajma lui Vladimir Putin nu mai susțin războiul din Ucraina/FOTO: Janes

După opt săptămâni de când Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina, cu pierderi militare în creștere și cu o izolare internațională fără precedent a Rusiei, tot mai multe persoane din interiorul Kremlinului pun sub semnul întrebării decizia de a intra în război, scrie Bloomberg.

SHARE

Criticii de la vârful puterii sunt în număr limitat, răspândiți în posturi înalte în structurile guvernamentale. Ei cred că invazia a fost o greșeală catastrofală, care va da țara înapoi ani de zile, conform a zece persoane citate de Bloomber. Toți au vorbit sub condiția anonimatului, pentru a se proteja.

Până acum, acești oameni nu văd nicio șansă ca președintele rus Vladimir Putin să-și schimbe atitudinea și nicio perspectivă de a fi provocat din interior să o facă. Din ce în ce mai dependent de un cerc restrâns de consilieri, Putin a respins încercările altor oficiali de a-l avertiza asupra costurilor economice și politice paralizante, au spus aceștia.

Citește și:

Președintele Consiliului European, Charles Michel a ajuns miercuri dimineață la Kiev

Comandantul pușcașilor marini din Mariupol propune două opțiuni pentru recucerirea orașului

Unii au dezvăluit că împărtășesc tot mai mult teama exprimată de oficialii serviciilor de informații americane că Putin ar putea recurge la o utilizare limitată a armelor nucleare, dacă se confruntă cu eșec, într-o campanie pe care o consideră misiunea sa istorică.

Cu siguranță, mare parte din elita Rusiei sprijină războiul lui Putin. Mulți oameni din interior îmbrățișează în public și în privat narațiunea Kremlinului potrivit căreia conflictul cu Occidentul este inevitabil, iar economia se va adapta la sancțiunile radicale impuse de SUA și aliații săi. Și sprijinul populației rămâne puternic, deoarece șocul inițial și tergiversarea sancțiunilor au generat o stabilitate suprarealistă în Rusia.

Totuși, din ce în ce mai mulți oameni din interior au ajuns să creadă că angajamentul lui Putin de a continua invazia va condamna Rusia la ani de izolare și tensiuni sporite, care îi vor lăsa economia paralizată, securitatea compromisă și influența sa globală distrusă. Câțiva oligarhi au făcut declarații voalate punând la îndoială strategia Kremlinului, dar mulți jucători puternici se tem de reprimarea din ce în ce mai mare a disidenței, motiv pentru care nu-și exprimă preocupările în public.

Putin e hotărât să continue

Scepticii au fost surprinși de viteza și amploarea răspunsului din partea SUA și a aliaților săi, cu sancțiuni care îngheață jumătate din rezervele de 640 de miliarde de dolari ale băncii centrale a Rusiei, iar companiile străine renunțând la zeci de ani de investiții pentru a închide operațiunile aproape peste noapte, precum și extinderea sprijinului militar pentru Kiev, ceea ce ajută forțele sale să stopeze înaintarea Rusiei.

Înalți oficiali au încercat să-i explice președintelui că impactul economic al sancțiunilor va fi devastator, ștergând cele două decenii de creștere și standarde de trai mai ridicate pe care Putin le-a oferit în timpul guvernării sale, potrivit unor persoane familiare cu situația.

Putin a respins avertismentele, spunând că, în timp ce Rusia va plăti un cost uriaș, Occidentul nu i-a lăsat altă alternativă decât să poarte război, au spus oamenii. Public, Putin spune că „blitzkrieg-ul economic” a eșuat și economia se va adapta.

Președintele rămâne încrezător că populația îl susține, cu rușii pregătiți să îndure ani de sacrificii pentru viziunea sa despre măreția națională, au spus aceștia. Cu ajutorul unor controale dure, rubla a recuperat majoritatea pierderilor inițiale și, în timp ce inflația a crescut, perturbările economice rămân relativ limitate până acum.

Putin este hotărât să continue lupta, chiar dacă Kremlinul a trebuit să-și reducă ambițiile, de la o preluare rapidă și radicală a unei mari părți a Ucrainei, la o luptă obositoare pentru regiunea Donbas din est. 

În săptămânile de la debutul invaziei, cercul de consilieri al lui Putin s-a restrâns, potrivit a două surse citate de Bloomberg. Decizia de invadare a fost luată de Putin și doar o mână de apropiați, printre care ministrul Apărării Serghei Șoigu, șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov și Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Criticii nu văd niciun semn că Putin ar lua în considerare să întrerupă invazia, având în vedere pierderile suferite. În plus nu este dispus să facă concesiile necesare pentru a ajunge la încetarea focului. Având în vedere dominația sa totală asupra sistemului politic, viziunile alternative prind rădăcini doar în privat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te