Efectele în cascadă ale invadării Ucrainei de către Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.01.2022 - 11:16
Efectele în cascadă a invadării Ucrainei de către Rusia/foto: eastglobe

În cel mai rău scenariu, costul unei invazii majore rusești a Ucrainei – unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume – va duce la creșterea prețurilor alimentelor pe tot globul, generând tulburări sociale cu mult dincolo de Europa de Est.

SHARE

Analiștii economici prevăd un dezastru, pe măsură ce tensiunile cresc privind invadarea Ucrainei de către Rusia, atrăgând atenția asupra impactului economic global.

Sancțiunilor occidentale extreme asupra Rusiei, un exportator major de bunuri agricole, metale și combustibili, în special în Europa de Vest și China, ar putea crește prețurile și ar agrava problemele lanțului global de aprovizionare prin înăsprirea piețelor pentru mărfuri, inclusiv gaze naturale și metale, cum ar fi nichelul, cuprul și platina, utilizate în producția de orice, de la mașini la nave spațiale.

În ultimii 20 de ani, recoltele bogate din Ucraina au sporit rolul de grânar la nivel mondial. Unii dintre cei mai mari clienți ai săi sunt state cu economie la pământ, sfâșiate de război sau fragile social din Orientul Mijlociu și Africa, inclusiv Yemen, Liban și Libia, unde deficitul de cereale sau creșterea costurilor ar putea nu numai să accentueze criza deja existentă, dar ar putea genera consecințe sociale imprevizibile, potrivit unui raport publicat de msnnews.org.

Dacă exporturile sunt profund perturbate, asta ar însemna probleme mari pentru toți importatorii mari de alimente, în special în nordul Africii, Iran, Sudan, Afganistan și Egipt. Riscul de tulburări sociale în toate acele țări crește în mod substanțial.

Amenințările la adresa exporturilor de grâu ale Ucrainei reprezintă cel mai mare risc pentru securitatea alimentară globală. Printre clienții săi se numără China și Uniunea Europeană, dar în lumea în curs de dezvoltare grâul ucrainean a devenit un import esențial.

Citește și

România, vulnerabilă la Marea Neagră. De ce avem nevoie de corvete noi și fregate armate

SUA solicită reuniune deschisă a CS al ONU, înainte ca Rusia să preia președinția

 

Raportul arată că, în 2020, jumătate din tot grâul consumat în Liban – o țară dependentă în mod critic de pâine ca aliment de bază și lovită de o criză economică paralizantă – a venit din Ucraina.

Yemen și Libia importă 22% și, respectiv, 43% din consumul total de grâu din Ucraina.

În 2020, Ucraina a furnizat, de asemenea, peste 20% din consumul de grâu în Malaezia, Indonezia și Bangladesh.

O mare parte a grâului Ucrainei este cultivată în regiunile sau regiunile Harkiv, Dnipropetrovsk, Zaporizhia și Herson, situate în apropiere de estul Ucrainei deja sub controlul separatiștilor susținuți de ruși. 

Dacă un atac asupra Ucrainei se transformă într-o „acaparare de pământ”, atunci producția de grâu ar putea scădea pe fondul migrației fermierilor și distrugerii infrastructurii agricole.

În 2020, Ucraina a exportat peste 8 milioane de tone de porumb în China, reprezentând puțin peste un sfert din totalul exporturilor de porumb ale Ucrainei în acel an, potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite.

Având în vedere ciclul agricol, o bună parte din exporturile sezoniere de porumb ale Ucrainei - o mare parte din el achiziționate de China - au fost deja expediate.

Dar Peter Meyer, șeful departamentului de cereale la S&P Global Platts, susține că deja chinezii au antamat importuri de porumb din SUA, în cazul în care ucrainenii nu pot face față livrărilor în acest an.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te