Echipa lui Trump pregăteşte contestarea rezultatelor. Biden a strâns bani de procese

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.11.2020 - 23:31
sursă AP

Echipa de campanie electorală a preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, se pregăteşte de contestarea rezultatelor scrutinului prezidenţial, dar și echipa lui Joe Biden e pregătită să contracareze.

SHARE

„Statul Wisconsin se îndreaptă spre renumărare”, a declarat Bill Stepien, managerul de campanie al lui Trump, citat de cotidianul The New York Times.

„Dacă vom număra toate buletinele de vot valide, preşedintele câştigă scrutinul. Credem că preşedintele poate câştiga dacă sunt numărate toate buletinele de vot trimise în mod legal”, a subliniat Bill Stepien.

Echipa de campanie a lui Donald Trump consideră „total greşite” proiecţiile difuzate de postul Fox News şi de agenţia Associated Press privind rezultatul din Arizona, un stat în care ar fi câştigat Joe Biden.

Şi echipa de campanie a lui Joe Biden a semnalat că este pregătită de litigii judiciare privind rezultatul scrutinului prezidenţial.

Oamenii de campanie ai lui Biden au strâns din timp și în liniște fonduri suplimentare pentru luptele în Justiție de după ziua alegerilor, toate analizele indicând că scorurile vor fi strânse iar președintele Donald Trump va contesta rezultatele, scrie Politico.

Aliații și donatorii pentru Biden s-au pregătit pentru contracararea proceselor potențiale „promise” de Trump și au detaliat modul în care rezultatele strânse din statele cheie ar putea declanșa lupte juridice prelungite și costisitoare, care ar putea dura întreaga lună noiembrie.

Aceste fonduri suplimentare ar sprijini eforturile a zeci de avocați care lucrează pentru campania lui Biden, inclusiv unii care s-au desfășurat deja în statele cheie ca parte a programelor de protecție a alegătorilor.

La un apel al Comitetului Avocaților lui Biden, s-a apreciat că procesele pornite de oamenii lui Trump vor inunda instanțele în primele zile de după alegeri și ca urmare este nevoie de donatori care să susțină efortul juridic imediat.

Democrații și republicanii s-au angajat deja într-un război legal de milioane de dolari, luptându-se stat cu stat pentru regulile de vot. 

„Aceste procese vor costa bani. Unele sunt acțiuni juridice pro bono. Dar există taxele de depunere, taxele pentru servicii. Vor exista procese individuale în fiecare stat, vă garantez. Toate acestea costă bani”, a declarat Joe Cotchett, care face parte din Comitetul de avocați.

Pregătirea pentru finanțarea luptelor legale postelectorale vine după strângerea de fonduri record din campania Biden, aproape un miliard de dolari până la jumătatea lunii octombrie.

Biden a intrat în ultimele săptămâni ale alegerilor generale cu un avans de 3 la 1 asupra lui Trump în numerar, un avantaj financiar care s-a observat prin difuzarea masivă a clipurilor de campanie pe canalele TV din întreaga țară.

Nu este neobișnuit ca o campanie prezidențială să strângă fonduri pentru bătălii legale și programe de protecție a alegătorilor.

Dar amploarea și miza în 2020 sunt deosebit de mari, întrucât Trump a început devreme să conteste autenticitatea viitoarelor rezultate ale alegerilor, declarând în mod frecvent, fără dovezi, că există fraude pe scară largă.

„Mergem chiar în noaptea imediat după ce se încheie alegerile, mergem cu avocații noștri în instanțe”, a declarat Trump încă de duminică, subliniind că „lucruri teribile” se întâmplă.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te