AFP: Durere şi reculegere în faţa sicriului lui George Floyd, la Houston

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 09.06.2020 - 15:44

Mii de locuitori din Houston, mai ales din "Third Ward", cartierul în care a crescut, au înfruntat căldura pentru a-i aduce un ultim omagiu trist şi recules lui George Floyd, relatează AFP, citată de news.ro.

SHARE

”Vă mulţumesc tuturor pentru că aţi venit să-mi vedeţi fratele”, a spus luni mulţimii Philonise Floyd. ”Este foarte dureros să ne aflăm aici, este dur şi dureros”, a spus el în lacrimi.

Unele persoane din mulţime purtau tricouri cu efigia lui George Floyd sau cu mesajul ”Nu pot respira”, vorbele pe care le-a spus în timpul agoniei. Alte persoane au ridicat pumnul când au ajuns în faţa sicriului.

Din cauza pandemieie, purtarea măştii de protecţie este obligatorie în biserică, iar vizitatorii, cărora li s-a luat temperatura, aveau doar câteva momente la dispoziţie pentru a se reculege în faţa sicriului.

Joseph Qualls a învăţat la acelaşi liceu ca George Floyd, în "Third Ward". Pentru el, moartea lui Floyd este cu atât mai dureroasă, cu cât îl admira.

”A fost prima persoană pe care am cunoscut-o în cartier care a obţinut o bursă universitară”, declară acest frizer în vârstă de 38 de ani.

Kelvin Sherrod, în vârstă de 41 de ani, a ţinut să vină împreună cu soţia şi cei doi băieţi, în vârstă de opt şi nouă ani. Întreaga familie purta tricouri negre cu mesajul "I can't breathe".

Candice, venită să-i aducă un omagiu lui George Floyd înainte de funeralii, se felicită la rândul său de faptul că vede ”ţara împreună” într-o mişcare de protest. ”A venit timpul ca asta să se schimbe şi trebuie să depăşim opresiunea, violenţele poliţiştilor şi rasismul”, spune ea.

În mullţime, în majoritate de culoare, americani albi ţin să transmită un mesaj de solidaritate şi unitate. Sarah Frazzell, în vârstă de 33 de ani, a venit împreună cu cinci prieteni şi cu buchete de flori pentru a ”susţine familia lui George Floyd şi comunitatea de culoare”. Mulţimea importantă ”arată Americii că există o problemă”, spunea ea.


”Ei au reînceput. Ei au luat o altă viaţă. De aceea trebuie să ni se facă dreptate”, a denunţat mama sa, Gwen Carr, invitată de familia Floyd la funeralii.

Kelvin Sherrod consideră că atitudinea poliţiei faţă de minoritatea de culoare este necesar să se schimbe complet. ”Nu ştim în cine să avem încredere. Dacă poliţiştii buni nu le fac faţă celor răi, atunci nu putem avea încredere în nimeni”.

Şeful Poliţiei din Houston, Art Acevedo, care a venit să se întâlnească cu familia lui George Floyd, recunoaşte că este ”multă treabă de făcut” pentru a se pune capăt neîncrederii reciproce.

Departe de mulţime, aşezat pe un scaun de camping, cu o umbrelă în mână pentru a se proteja de soare, Zachary Daniels se îndoieşte însă de o schimbare rapidă a mentalităţii. ”Problema este dacă asta va contnua sau dacă ne vom întoarce aici pentru a aduce omagiu altei vieţi de culoare”, subliniază el.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -