După retragerea SUA, Rusia ocupă și nord-estul Siriei, în acord cu luptătorii kurzi YPG

DE Adina Mutăr | 16.02.2021 - 20:58
sursă aa.com.tr

Rusia a început să recruteze localnici din provincia al-Hasakah din nord-estul Siriei, care vor primi un salariu lunar de 300 de dolari, pentru a-și consolida prezența militară în provincia din nord-estul Siriei disputată de forțele kurde și milițiile șiite pro-Assad.

SHARE

Această mișcare a Rusiei intervine pe fondul tensiunilor între forțele regimului Bashar al-Assad și forțele kurde YPG, începând cu 28 decembrie 2020, care s-au transformat într-o blocadă reciprocă din ianuarie 2021.

În timp ce YPG continuă să ocupe părți din provincia al-Hasakah, zone precum Munții Kawkab, Brigada 156 cu toate facilitățile rămân sub controlul regimului.

Armata rusă, care a desfășurat aproximativ 1.000 de soldați în provincia al-Hasakah începând cu 25 decembrie, a început acum recrutarea pentru a înființa o unitate care să acționeze sub comanda sa, formată din elemente locale aflate sub controlul regimului Assad.

În prima etapă, peste 200 de persoane au fost înregistrate în unitatea „Ofițerii Apărării”.

Rusia a mai încercat să înființeze această unitate-tampon în al-Hasakah pentru a-și proteja punctele militare din regiune, dar operațiunea a fost blocată de SUA în aprilie 2020.

La 11 februarie 2021, YPG și Rusia au ajuns la un acord pentru a restricționa circulația forțelor regimului în orașele al-Hasakah și Qamishli.

Potrivit surselor, forțele regimului se vor putea deplasa în interiorul celor două orașe numai dacă sunt însoțite de membri ai grupului YPG.

Acordul vine după tensiuni sporite între forțele regimului și YPG de la începutul lunii ianuarie, ce au dus la arestări reciproce și la un asediu al forțelor YPG asupra forțelor regimului, determinând intervenția Rusiei.

YPG a acordat inițial regimului timp să se retragă din al-Hasakah până pe 20 ianuarie, dar Rusia a solicitat prelungirea termenului în încercarea de a găsi o soluționare a litigiului dintre cele două părți.

Forțele regimului Assad, a căror libertate de mișcare a fost restricționată în provincia al-Hasakah prin acordul recent, sunt formate din miliții Hezbollah, susținute de Iran.

Hezbollah a trimis 200 de militanți pe aeroportul Qamishli din al-Hasakah în urmă cu două săptămâni, dar aceștia au fost evacuați de către forțele rusești.

Regimul a recurs la înarmarea milițiilor locale cunoscute popular ca „Shabiha”, iar luptătorii Hezbollah le ofere instruire militară.

Forțele rusești s-au stabilit în unele baze militare de unde s-a retras trupele americane. De atunci, Rusia și-a consolidat prezența în zonele aflate sub ocupația YPG la est de râul Eufrat prin creșterea numărului de baze militare și avanposturi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te