Duminică de infarct pentru Putin. Alegerile din România și Polonia, capitale pentru strategia Rusiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.05.2025 - 20:38
Duminică de infarct pentru Putin. Alegerile din România și Polonia, capitale pentru strategia Rusiei - Foto: INQUAM PHOTOS / Mălina Norocea (imagine cu rol ilustrativ)
Duminică de infarct pentru Putin. Alegerile din România și Polonia, capitale pentru strategia Rusiei - Foto: INQUAM PHOTOS / Mălina Norocea (imagine cu rol ilustrativ)

Duminică de infarct pentru Putin. Alegerile din România și Polonia, capitale pentru strategia Rusiei. Problema cheie a alegerilor din 18 mai este orientarea geopolitică a României și Poloniei în următorii ani, care este extrem de importantă pentru strategia de extindere a Rusiei.

SHARE

Duminică de infarct pentru Putin. Alegerile din România și Polonia, capitale pentru strategia Rusiei.

Presa pro-Kremlin urmărește cu îngrijorare alegerile prezidențiale din România și Polonia, două țări care sunt principale rute de transport militar pentru Ucraina.

Extremistul din România George Simion, care îl are pe Călin Georgescu „premier”, iar acesta îl consideră pe Putin un erou, este preferatul Moscovei.

Pe fondul negocierilor de la Istanbul, care demonstrează că Rusia nu vrea să încheie războiul din Ucraina, orientarea politică a celor două țări este capitală pentru strategia Rusiei. 

Duminică de infarct pentru Putin. Alegerile din România și Polonia, capitale pentru strategia Rusiei

Trolii ruși implicați în desfășurarea procesului de campanie pentru prezidențiale întăresc, pe ultima sută de metri, retorica anti-Ucraina și anti-ajutor militar pentru Kiev, încercând să determine alegătorii să se mobilizeze să voteze pentru candidații extremiști și pro-ruși.

Extremistul din România George Simion, care îl are pe Călin Georgescu „premier”, iar acesta îl consideră pe Putin un erou, este preferatul Moscovei.

În Polonia, candidatul extremei drepte Sławomir Mentzen, prorus, anti-UE și care se opune ajutorului acordat Ucrainei, nu este prima „alegere” a Rusiei, fiind prea „evident”.

Preferat este, conform tuturor elogiilor aduse pe canalele pro-Kremlin Telegram,  candidatul opoziţiei poloneze, Karol Nawrocki. De aceea, nu întâmplător cei doi favoriți ai Moscovei, Simion și Nawrocki, au strâns rândurile.

Extremistul George Simion a fost prezent la un miting de campanie al candidatului Karol Nawrocki, ceea ce a scandalizat scena politică poloneză.

Ministrul polonez al Apărării şi preşedintele Partidului Ţărănesc Polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamys, a calificat întâlnirea lui Nawrocki cu candidatul „rusofil, naţionalist” la preşedinţia României ca fiind o „direcţie greşită”.

Preşedinta Camerei superioare a Parlamentului polon, Malgorzata Kidawa-Blonska, a etichetat invitaţia adresată de Nawrocki lui Simion drept „ruşinoasă”.

Ea a calificat întâlnirea cu politicieni care „se opun prezenţei țărilor lor în Uniunea Europeană” şi care „sunt de acord cu ceea ce se întâmplă în Rusia, susţinându-l pe Putin” ca fiind „inacceptabilă”.

Potrivit sondajelor de opinie, Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, candidat al coaliţiei guvernamentale, şi Karol Nawrocki au cele mai mari şanse să intre în turul doi al alegerilor, de la 1 iunie.

Armata poloneză se pregătește de război cu Rusia

Ministerul polonez al Apărării a publicat căile de transfer al trupelor NATO în caz de război cu Rusia, subliniind că mobilitatea militară joacă un rol semnificativ în planurile de apărare ale Poloniei, așa că este necesar să se acorde prioritate acestui sector, potrivit Defense Express.

Polonia a comandat sute de tancuri, acum va cumpăra vagoane pentru acestea, în cadrul unor planuri specifice ale Ministerului Apărării din Polonia de a moderniza infrastructura feroviară existentă pentru transferul de trupe și marfă militară.

Acest lucru este important și pentru Ucraina, Polonia fiind o rută logistică foarte importantă pentru Kiev.

Dacă ar câștiga un candidat prorus, Polonia ar fi complet destabilizată în fața unei Rusii agresoare, care așteaptă cel mai mic semn de slăbiciune pentru a ataca.

Pentru Kremlin nu contează că un președinte e „prorus”, contează doar să-și sporească expansiunea pentru a se poziționa mai puternic pe scena internațională, în special europeană și occidentală, pe care, acum, este izolat.

Varșovia a investit prea mult într-o armată care să reziste Rusiei, pentru a intra în „standby” cu un președinte pro-Putin.

Conform publicației specializate poloneze Rynek Infrastrukturi, Ministerul Apărării din Polonia a solicitat Ministerului Infrastructurii să modernizeze toate unitățile importante pentru logistica apărării, porturi și căi ferate, care duc fie în porturi în adâncul Poloniei, fie din partea de vest până la granița de est a țării.

România, un ghimpe în strategia lui Putin de control al Mării Negre

România, de asemenea, este o principală rută logistică și acordă prioritate modernizării porturilor dunărene și la Marea Neagră și rețelei de căi ferate ce duce spre Ucraina.

Bloggerii ruși de pe Telegram anunță cu disperare că primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, „și-a declarat loialitatea față de cursul euro-atlantic, în timp ce George Simion intenționează să se distanțeze de regimul de la Kiev”, îndemnând la „acțiuni de sprijin pentru Simion”, indiferent ce înseamnă acest lucru.

„Telegramiștii” au atras atenția și că președintele interimar al României, Ilie Bolojan, susține candidatura lui Nicușor Dan și vorbește despre „amenințarea rusească”.

Citește și: Putin îl întărâtă pe Trump. A cerut ca SUA să nu participe la negocierile cu Ucraina de la Istanbul

Ceea ce li se pare inacceptabil este faptul că Ilie Bolojan, alegerea de premier pentru Nicușor Dan, își declară  în continuare sprijinul pentru regimul de la Kiev, susținând că „Federația Rusă nu ar trebui să se apropie de granițele României”.

Ori tocmai ăsta este ghimpele din coasta Rusiei, pentru că Putin vrea să ocupe Marea Neagră și să controleze exportul comercial.

Citește și: Macron acuză amestecul Rusiei în alegeri, după mitocăniile spuse de George Simion despre Franța

În acest context, este criticată de către bloggerii ruși și atitudinea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care îl susține public pe Nicușor Dan și nu va ridica interdicția de intrare în republică pentru George Simion, în cazul victoriei sale.

Toată această zbatere în media „analitică” rusească demonstrează teama că favoriții Rusiei pierd teren, dând astfel o grea lovitură strategiei de expansiune a lui Putin.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 1
Nicolae COJOCARU 16 mai 2025 23:51
#1

O fi de infarct, atmosfera, dar pentru noi, nu pentru Putin!

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te