DSK, ex-șeful FMI, își prezintă versiunea privind scandalul sexual care l-a distrus

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.12.2020 - 00:10
sursă en24news.com

Dominique Strauss-Kahn, fostul șef al FMI și marea speranță a stângii franceze la prezidențiale din 2012, a cărui carieră a fost curmată brusc în 2011 de un senzațional caz de agresiune sexuală petrecut într-un hotel din New York, își va prezenta propria versiune asupra cazului.

SHARE

DSK a acceptat să-și spună versiunea, pentru prima dată, într-un documentar ce urmează să fie lansat la un deceniu după evenimente.

„Pentru prima dată, am fost de acord să realizez un film documentar în care să privesc înapoi întreaga mea istorie personală și profesională, de la politica franceză la sferele internaționale”, a declarat Strauss-Kahn, care a demisionat din funcția de președinte al FMI la apogeul scandalului”, a scris el pe Twitter.

„Nu mi-am spus niciodată propria versiune a evenimentelor care au marcat retragerea din viața politică. Alții au făcut-o pentru mine, prin comunicate de presă, interviuri și fapte reale sau presupuse. A venit timpul să vorbesc eu”, a adăugat DSK.

Fost ministru francez al Finanțelor, șef al FMI, DSK era văzut ca cea mai bună șansă a stângii de a câștiga alegerile prezidențiale din 2012, până când arestarea sa din 14 mai 2011, la bordul unui avion Air France, pe aeroportul Kennedy din New York, l-a scos total de pe scena politico-financiară.

Acuzat de agresare sexuală „timp de nouă minute” a unei menajere a hotelului Sofitel, DSK a fost plimbat în văzul întregii lumi, încătușat, făcând prima pagină în mass media internațională.


Învinuirile au fost în cele din urmă abandonate după ce au apărut îndoieli cu privire la credibilitatea victimei, Nafissatou Diallo, originară din Guineea, avocații lui Strauss-Kahn insistând că actul sexual a avut loc, dar a fost consensual și non-violent.

Un proces civil separat a fost soluționat între Strauss-Kahn și victimă, pentru o sumă nedivulgată.

Mai târziu în acel an, scriitoarea franceză Tristane Banon a renunțat și ea la acuzații separate împotriva lui DSK după ce procurorii au oprit ancheta în legătură cu plângerea ei că ar fi fost agresată sexual de DSK în 2003. Prescripția expirase.

Senzaționala „Afacere DSK” a declanșat un val de critici în Franța vizând o „tradiție” de a trece cu vederea aventurile sexuale ale unor politicieni și persoane publice.

După întoarcerea sa în Franța, în septembrie 2011, Strauss-Kahn a acordat un interviu televizat în care și-a cerut scuze țării sale pentru ceea ce a descris drept o „eroare morală” pe care o va regreta toată viața.

„A fost o eroare morală și nu sunt mândru de asta”, a declarat Strauss-Kahn pentru TF1 într-un interviu primetime urmărit de milioane de oameni. „Îmi pare rău, la infinit, nu cred că se va termina acest regret”.

La acea vreme, mulți politicieni din anturajul său au susținut în mod deschis că totul fusese pus la cale de contracandidatul cel mai puternic, Nicolas Sarkozy, pentru a-i distruge șansele la funcția de președinte.

În postarea sa pe Twitter, Strauss-Kahn a anunțat că documentarul cu versiunea sa asupra  evenimentelor va fi lansat în toamna anului 2021.

Însă, într-un proiect separat, Netflix va lansa un serial documentar numit „DSK Affair”, regizat de Jalil Lespert, începând de lunea viitoare.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te