Donald Trump a fost eliminat din buletinul de vot dintr-un stat american, la alegerile din 2024

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.12.2023 - 09:25
Donald Trump a fost eliminat din buletinul de vot - Foto: Profimedia Images

Donald Trump a fost eliminat din buletinul de vot dintr-un stat american, la alegerile din 2024. Trump nu este eligibil pentru o funcție, conform interdicției insurecționiste, a amendamentului al 14-lea.

SHARE

Donald Trump a fost eliminat din buletinul de vot dintr-un stat american, la alegerile din 2024. Trump nu este eligibil pentru o funcție, conform interdicției insurecționiste, a amendamentului al 14-lea din Constituţia Statelor Unite.

Aşa a hotărât Curtea Supremă a statului american Colorado, într-o decizie uluitoare şi fără precedent.

Donald Trump a fost eliminat din buletinul de vot

Curtea Supremă din Colorado l-a eliminat pe fostul președinte Donald Trump, din buletinul de vot al statului, pentru alegerile din anul 2024.

Instituţia a hotărât că nu este un candidat la Președinție eligibil, din cauza interdicției insurecționiste a celui de-al 14-lea amendament la Constituţie.

Hotărârea 4-3 va fi suspendată până pe 4 ianuarie, în așteptarea apelului lui Trump, la Curtea Supremă a SUA, care ar putea soluționa problema.

Citeşte şi: Trump vrea iar la Casa Albă. Promite să lase Europa în ghearele Rusiei și să rupă relațiile cu China

Decizia Curții Supreme de stat se aplică doar statului Colorado, dar hotărârea istorică va afecta campania prezidențială din anul 2024.

Oficialii electorali din Colorado au spus că problema trebuie soluționată până pe 5 ianuarie, care este termenul-limită legal pentru stabilirea listei de candidați pentru GOP, programat pentru 5 martie.

„Președintele Trump nu a incitat doar la insurecție”, a scris majoritatea, în avizul său nesemnat, conform CNN. „Chiar și atunci când asediul Capitoliului a fost pe deplin în desfășurare, el a continuat să-l susțină, cerând în mod repetat vicepreședintelui (Mike) Pence să refuze să-și îndeplinească datoria constituțională și chemându-i pe senatori să oprească numărarea voturilor electorale.

Citeşte şi: De ce vrea Trump să conducă SUA ca un dictator și să închidă granițele. Totul se rezolvă în 24 ore

Aceste acțiuni au constituit o participare deschisă, voluntară și directă la insurecție.”

„Conchidem că dovezile de mai sus, în cea mai mare parte de necontestat la proces, arată că președintele Trump s-a implicat în insurecție”, a adăugat opinia majorităţii.

„Eforturile directe și exprese ale președintelui Trump, de-a lungul mai multor luni, prin care și-a îndemnat susținătorii să meargă la Capitoliu, pentru a preveni ceea ce el a caracterizat în mod fals drept o presupusă fraudă, asupra poporului acestei țări, au fost indiscutabil deschise și voluntare.”

Ce spune al 14-lea amendament

În plus, instanța a respins afirmațiile lui Trump privind libertatea de exprimare, arătând: „Discursul președintelui Trump din 6 ianuarie nu a fost protejat de Primul Amendament”.

Ratificat după Războiul Civil, al 14-lea amendament spune că oficialii care depun jurământul de a susține Constituția sunt interziși din viitoarele funcții dacă „s-au angajat în insurecție”.

Dar formularea amendamentului este vagă, nu menționează în mod explicit Președinția și a fost aplicat doar de două ori, din 1919 încoace. Toți cei șapte judecători de la Curtea Supremă din Colorado au fost numiți de guvernatorii democrați.

Șase dintre cei șapte au câștigat ulterior alegerile de menținere la nivel de stat, pentru a rămâne pe bancă. Al șaptelea a fost numit în anul 2021 și nu s-a confruntat încă cu alegătorii. Campania Trump a declarat că va depune rapid recurs la decizia Curții Supreme din Colorado.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te