Doi ruși și un ucrainean separatist, condamnați pe viață: Au doborât un avion cu 298 oameni la bord

DE Alin Crișan | Actualizat: 18.11.2022 - 21:22
Avionul doborât de o rachetă rusească - Foto: LA Times

Un tribunal olandez a condamnat doi ruşi şi un separatist ucrainean pentru crimă, în cazul doborârea zborului 17 al Malaysia Airlines în estul Ucrainei în 2014, în urma căreia au murit toate cele 298 de persoane aflate la bord.

SHARE

Acuzaţii au refuzat să ia parte la proces şi au fost judecaţi în absenţă, ceea ce înseamnă că este foarte puţin probabil ca ei să execute aceste sentinţe. Un al patrulea suspect a fost achitat.

Citește și: UE acuză Ungaria de șantaj: Se opune unui ajutor pentru Ucraina ca să-și deblocheze banii europeni

Avionul survola o regiune aflată în epicentrul luptelor dintre separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene. Tribunalul a constatat că o rachetă Buk de fabricaţie rusească a fost folosită pentru a doborî avionul. Boeingul 777 se îndrepta de la Amsterdam la Kuala Lumpur pe 17 iulie 2014, când a fost doborât deasupra teritoriului deţinut de rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Toate cele 298 de persoane aflate la bord au fost ucise în incident, inclusiv 15 membri ai echipajului şi 283 de pasageri din 17 ţări. Doborârea MH17 a avut loc în faza iniţială a unui conflict între separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene.

Cei patru suspecţi, printre care se numără ruşii Igor Girkin, Serghei Dubinskiy şi Oleg Pulatov, precum şi separatistul ucrainean Leonid Kharchenko, au fost judecaţi în contumacie timp de doi ani la Complexul judiciar Schiphol din Badhoevedorp, Olanda. Pulatov a fost achitat.

Citește și: VIDEO Echipa de fotbal a Poloniei, escortată de armată cu avioane F16 în Qatar: Măsuri „de război”

Ancheta internaţională a constatat că avionul a fost lovit de o rachetă furnizată de Moscova, trasă dintr-un sat care era deţinut la acea vreme de rebelii proruşi. Moscova a negat în repetate rânduri orice implicare în incident.

Judecătorul-şef Hendrik Steenhuis a declarat, în timpul citirii verdictului, că instanţa a stabilit că avionul MH17 a fost doborât de o rachetă BUK de fabricaţie rusă deasupra unui teren agricol din estul Ucrainei.

Procurorii ceruseră arestarea şi condamnarea pe viaţă a celor patru suspecţi. Niciunul dintre ei nu a apărut în instanţă şi doar Pulatov a ales să numească avocaţi, care au pledat „nevinovat” în numele său.

Citește și: Predoiu, după avizul Comisiei de la Veneția: Prevederi importante ale legilor au fost validate

Igor Ghirkin, în vârstă de 51 de ani, un fost spion rus devenit ”ministru al apărării” al ”republicii populare” separatiste de la Doneţk se afla în contact cu Moscova pentru a obţine un sistem de rachetă, potrivit parchetului.

Serghei Dubinski, în vârstă de 60 de ani, care are şi el legături cu serviciile ruse de informaţii, ar fi fost şeful serviciilor militare de informaţii separatiste proruse şi ar fi dat ordine cu privire la rachetă.

Subordonaţii lor - Oleg Pulatov, un fost militar din cadrul Forţelor Speciale ruse, şi Leonid Harcenko, în vârstă de 50 de ani, care ar fi condus o unitate separatistă, au jucat un rol direct în trimiterea rachetei către locul de lansare, a acuzat Parchetul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te