Doctrina militară a SUA, expusă. Seamănă cu blitzkrieg-ul lui Putin. Doar că lui Trump îi iese

DE Adina Mutăr | Actualizat: 17.07.2025 - 20:33
Doctrina militară a SUA, expusă. Seamănă cu blitzkrieg-ul lui Putin. Doar că lui Trump îi iese - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Doctrina militară a SUA, expusă. Seamănă cu blitzkrieg-ul lui Putin. Doar că lui Trump îi iese - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Bombardierele americane B 2 Spirit - Foto: Profimedia Images
Bombardierele americane B 2 Spirit - Foto: Profimedia Images

Doctrina militară a SUA, expusă. Seamănă cu blitzkrieg-ul lui Putin. Doar că lui Trump îi iese. Președintele Trump a criticat vehement „războaiele fără sfârșit” ale Americii. Dar a găsit un stil de atac care îi place.

SHARE

Doctrina militară a SUA, expusă. Seamănă cu blitzkrieg-ul lui Putin. Doar că lui Trump îi iese.

Vicepreședintele american J.D. Vance a prezentat atacurile asupra infrastructurii nucleare a Iranului drept un exemplu extrem de reușit al „Doctrinei Trump”.

Trump este dispus să își asume riscuri serioase în aprobarea operațiunilor militare, atâta timp cât acestea o lovitură scurtă și directă, mai degrabă decât o campanie susținută.

Doctrina militară a SUA, expusă. Seamănă cu blitzkrieg-ul lui Putin. Doar că lui Trump îi iese

Potrivit lui Vance, doctrina este simplă: identifici o problemă care amenință interesele SUA, „încerci să o rezolvi agresiv, pe cale diplomatică”.

Dacă diplomația eșuează, „folosești o putere militară copleșitoare pentru a o rezolva și apoi te retragi de acolo înainte ca acesta să devină un conflict prelungit”, a zis JD Vance, potrivit The Atlantic.

Atacul surpriză al bombardierelor B-2, care au lansat bombe „bunker-buster” de 13.600 kg asupra instalațiilor subterane de îmbogățire a uraniului din Iran, ar fi, în viziunea lui Vance exemplul „doctrinei Trump”.

Bombardierele americane B 2 Spirit - Foto: Profimedia Images

Atacul a marcat cea mai dramatică acțiune militară pe care Trump a ordonat-o în oricare dintre mandatele sale de președinte și demonstrează cum a evoluat atitudinea lui Trump față de utilizarea forței, pe măsură ce a devenit mai încrezător în instinctele sale de comandant suprem.

Citește și: Aprobă Trump rachete Tomahawk pentru Kiev? Pot distruge Moscova. Putin amenință cu război nuclear

Președintele însuși a descris atacul rapid asupra Iranului ca fiind unul devastator pentru programul nuclear al Iranului, dar nu începutul unui război mai amplu.

Acest gen de doctrină ar putea fi numită „One-and-Done”.

Putin ar trebui să ia seama la ultimatumul de 50 de zile al lui Trump

Din evaluarea lui JD Vance nu este clar dacă doctrina One-and-Done ar putea fi aplicată în orice situație conflictuală, după ce negocierile, chiar agresive, nu au dus la rezultatul scontat.

Sau dacă un singur atac va fi suficient. O astfel de „doctrină” a folosit și Putin când a invadat Ucraina, anunțând un blitzkrieg de trei zile până va ajunge la Kiev. Au trecut trei ani.

Acum, după ce Trump a mediat agresiv încetarea războiului ruso-ucrainean, se pare că își va pune în practică doctrina, în sensul că va înarma Ucraina ca aceasta să se poată apăra și în același timp să efectueze atacuri decisive asupra Moscovei.

Ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, a declarat joi că Administrația Trump încearcă să livreze arme americane Ucrainei cât mai repede posibil, în conformitate cu planul lui Trump. 

„Ne grăbim cu toții să facilităm acest lucru și să îl realizăm, iar eu cred că lucrurile se mișcă de fapt foarte repede”, a declarat ambasadorul.

Citește și: SUA au testat lansatorul terestru pentru rachete Tomahawk. Cu Typhon, Europa îl poate bate pe Putin

În timpul primului său mandat, Trump a criticat vehement „războaiele fără sfârșit” și „veșnice” pe care le moștenise, ciocnindu-se în repetate rânduri cu principalii săi consilieri de securitate în timp ce încerca să pună capăt misiunilor contrainsurgente și să retragă trupele din națiunile aliate, ca parte a agendei sale „America pe primul loc”.

Însă a demonstrat disponibilitatea de a desfășura forța militară în momente importante, lansând rachete de croazieră asupra Siriei după atacurile cu arme chimice ale regimului Assad, intensificând campania aeriană împotriva ISIS și autorizând operațiuni cu miză mare: raidul comando care l-a vizat pe liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, și atacul cu drone care l-a ucis pe liderul militar iranian Qassem Soleimani.

Potrivit consilierilor săi, președintele Trump, deși un „pacifist”, trebuie luat foarte în serios când amenință după ce a încercat să negocieze pacea, fără succes.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te