Doar Scutul Aegis România poate intercepta rachetele balistice nucleare

DE Elena Andrei | Actualizat: 01.03.2022 - 00:52
Doar Scutul Aegis România poate intercepta rachetele balistice nucleare/foto: artstation
Doar Scutul Aegis România poate intercepta rachetele balistice nucleare/foto: artstation

Un studiu american publicat luna aceasta a sugerat că, în ciuda investițiilor a sute de miliarde de lire sterline de către țările NATO în ultimele decenii, statele sale membre rămân semnificativ vulnerabile la rachetele balistice intercontinentale, potrivit Daily Mail.

SHARE

Cea mai bună șansă a NATO de a bloca o armă nucleară este sistemul de apărare antirachetă balistică Aegis, care o poate intercepta din aer.

Este montat pe navele de război americane care, în scopul apărării europene, au sediul în Spania. Elementul de teren al sistemului Aegis Ashore este desfășurat în România.

Un înalt oficial american al Apărării a declarat că pasul lui Putin de a pune în alertă forțele nucleare „are potențial să pună în joc forțe care, dacă există vreo greșeală de calcul, ar putea transforma conflictul în ceva mult, mult mai periculos”.

Aproximativ 90% din toate focoasele nucleare sunt deținute de Rusia și Statele Unite, care au fiecare în jur de 4.000 de focoase în stocurile lor militare.

Niciun alt stat cu arme nucleare nu a simțit nevoia de mai mult de câteva sute de focoase pentru securitatea națională.

Citește și

Guvernul continuă modernizarea bazei de la Kogălniceanu cu firma oligarhului rus Oleg Deripaska

Vești proaste pentru ruși: Rubla este în picaj după anunțarea sancțiunilor din weekend

La nivel global, inventarul general de arme nucleare este în scădere, dar ritmul reducerilor a încetinit în comparație cu ultimii 30 de ani. SUA și Rusia încă demontează focoase retrase anterior.

Rusia a susținut că pe cea mai puternică rachetă nucleară a sa, „Satan-2” hipersonică de 16.000 mph, pot încăpea 12 focoase nucleare și ar putea distruge Marea Britanie.

De altfel, Kremlinul a și dat vina pe Marea Britanie pentru decizia de a pune în alertă forțele speciale nucleare.

De asemenea, Kremlinul a crescut semnificativ numărul testelor armelor atomice în acest an, poate în anticiparea conflictului cu Ucraina.

Însă, un fost ofițer de informații militare din Regatul Unit a evaluat că în acest moment nu există o îngrijorare cu privire la folosirea armelor nucleare.

„Capacitatea nucleară a Rusiei a fost o prioritate foarte mare pentru informațiile occidentale de mulți ani. Orice schimbare reală în statutul acestora a fost urmărită îndeaproape.Ceea ce se întâmplă acum este o încercare de descurajare a lui Putin, nu o declarație că are vreo intenție imediată de a folosi arme nucleare. Însă, trebuie să ne amintim că, dacă se recurge la astfel de amenințări, ești credibil doar dacă ețti pregătit să recurgeți la arme nucleare”, a declarat Philip Ingram.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te