Guvernul continuă modernizarea bazei de la Kogălniceanu cu firma oligarhului rus Oleg Deripaska

DE Stelian Negrea | Actualizat: 01.03.2022 - 09:52
Guvernul continuă modernizarea bazei de la Kogălniceanu cu firma oligarhului rus Oleg Deripaska

CNSC a respins astăzi contestația companiei Concelex SA, deținută de omul de afaceri Daniel Piturlea, la licitația restrânsă organizată de Ministerul Apărării Naționale (MApN) pentru atribuirea celui mai mare contract de modernizare a unei baze militare, cea de la Kogălniceanu.

SHARE

Citește și: 5.300 de soldați ruși, uciși. 58 de aeronave rusești, doborâte, peste 1.000 de blindate distruse

MApN a decis pe 24 decembrie 2021 să descalifice 6 din cele 7 consorții care depuseseră oferte, rămânând în cursă cu un singur consorțiu condus de un Aduro Impex SRL din care mai fac parte compania Bogart SRL, a omului de afaceri Raul Doicescu, și Strabag SRL, o companie unde un pachet de 25% din acțiuni este deținut de oligarhul rus, Oleg Deripaska, un apropiat de-al lui Vladimir Putin, președintele Rusiei.

„În prezenta procedură (n.r. de atribuire) au survenit abateri grave ale prevederilor legale ce afectează prezenta procedură de atribuire în raport de aplicarea unui tratament diferit față de candidaturile depuse de operatorii economici participanți la procedură, fiind favorizată Asocierea formată din Strabag SRL & Aduro Impex SRL & Bogart SRL în pofida deficiențelor vădite prezente în documentația de calificare depuse de aceasta conform celor de mai sus, și existența unor erori chiar din partea Comisiei de evaluare a Autorității contractante care nu permit măsuri corrective, ci care impugn anularea procedurii de atribuire”, acuzau oficialii Concelex SA.

Citește și: Danemarca, prima țară care permite voluntarilor să se alăture brigadei străine

Guvernul continuă modernizarea bazei de la Kogălniceanu cu firma oligarhului rus Oleg Deripaska

Procedura de atribuire are o valoare inițială de 2,1 miliarde lei fără TVA însă  valoarea totală a contractului, aprobat de Cabinetul Dăncilă, se va ridica la final la 12 miliarde de lei (2,4 miliarde de Euro), fiind cel mai mari contract de acest fel atribut de Ministerul Apărării (MApN) în ultimii 30 de ani.

Lucrările de modernizare a bazei militare, unde sunt cantonate avioanele aliaților NATO care vin să facă misiuni de poliție aeriană deasupra Mării Negre, sunt scoase gradual la licitație, contractul de acum fiind primul de acest fel.

Demarată în urmă cu șase luni, licitația restrânsă a fost gestionată de o structură specială a MApN, Unitatea Militară 02523.

Conform datelor www.spend.ro, Aduro Impex SRL a câștigat contracte totale din bani publici în valoare de 500 milioane de lei, din 2007 până în prezent, din care peste 90% sunt atribuite de Ministerul Apărării Naționale.

Firma a fost înființată în 2007 de Ioan Grigorie.

Omul de afaceri Romică Cezar Șerban, despre care surse din piața construcțiilor susțin că este cel care controleaza Aduro Impex SRL, deține împreună cu Oana Grigorie Specialist Consulting SRL.

Cine sunt companiile/consorțiile care au depus oferte pentru modernizare bazei Mihail Kogălniceanu

·       Astaldi SpA (lider) & GSP Offshore SRL

·       Concelex SRL

·       Electrogrup SA (lider)&Makyol Inșaat Sanayi Turizm

·       VE Ticaret A.Ș. Istanbul – Sucursala București

·       Bog Art SRL & Aduro Impex SRL (lider) & Strabag SRL

·       Kolin Inșaat Sanayi VE Ticaret A.Ș.

·       FCC Construccion SA

·       Poor Construct (lider)&Rizzani de Eccher SpA&ICM SPA

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te