Planul de pace în 10 puncte a fost prezentat pentru prima dată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o înregistrare video la o reuniune a Grupului celor 20 de națiuni în noiembrie, potrivit CNN.
Pașii includ o cale către siguranța nucleară, securitatea alimentară, un tribunal special pentru presupusele crime de război rusești și un tratat de pace final între Rusia și Ucraina.
Care este planul în 10 puncte al lui Zelenski
Siguranţa radiologică şi nucleară, cu accent pe restabilirea securităţii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.
Securitatea alimentară, incluzând protejarea şi asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace naţiuni din lume.
Citește și: „Calul Troian” al Partidului Comunist Chinez în universitățile românești nu e amenințare pentru SIE
Securitatea energetică, cu accent pe restricţiile de preţ asupra resurselor energetice ruseşti, precum şi pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice, din care jumătate a fost afectată de atacurile ruseşti.
Eliberarea tuturor prizonierilor şi deportaţilor, inclusiv a prizonierilor de război şi a copiilor deportaţi în Rusia.
Citește și: VIDEO Atac cu drone în Crimeea. Au distrus rachete Kalibr destinate navelor din Marea Neagră
Restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei - despre care Zelenski a spus că "nu poate fi negociată" - şi reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU.
Retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.
Justiţie, care să includă înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele de război ruseşti.
Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare şi refacerea instalaţiilor de tratare a apei.
Prevenirea escaladării conflictului şi construirea unei arhitecturi de securitate în spaţiul euro-atlantic, incluzând garanţii pentru Ucraina.
Confirmarea încheierii războiului, care să includă un document semnat de părţile implicate.
China a propus un plan de pace în 12 puncte
La împlinirea unui an de la izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina , Republica Populară Chineză cere o încetare a focului între cele două țări și lansează un „plan de pace” în 12 puncte.
Plan de pace al Chinei solicită încetarea imediată a violenței în Ucraina și revenirea la dialog cu scopul de a pune capăt conflictului pe calea diplomație, informează Fox News.
„Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite aprinderea flăcărilor și agravarea tensiunilor și să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea ei de sub control”, se arată în planul de pace al Chinei.
Ce conține planul de pace al Chinei?
- Respectarea suveranității tuturor țărilor;
- Abandonarea mentalității Războiului Rece;
- Încetarea ostilităților;
- Reluarea discuțiilor de pace;
- Rezolvarea crizei umanitare;
- Protejarea civililor și a prizonierilor de război;
- Menținerea în siguranță a centralelor nucleare;
- Reducerea riscurilor strategice;
- Facilitarea exporturilor de cereale;
- Oprirea sancțiunilor unilaterale;
- Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare;
- Promovarea reconstrucției post-conflict.
Ce au discutat Putin și Xi la întâlnirea de la Moscova?
Xi a petrecut trei zile la Moscova în această săptămână. Vizita sa s-a încheiat cu încheierea de către Beijing și Moscova a mai mult de o duzină de acorduri care consolidează cooperarea în domenii de la comerț și tehnologie la propagandă de stat, potrivit unei liste a Kremlinului.
Declarația centrală a liderilor s-a axat pe modul în care cele două țări își vor "aprofunda" relația.
Cu toate acestea, cele două părți nu au reușit să miște acul în ceea ce privește rezolvarea războiului.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu este surprins de ceea ce a numit o reacție "ostilă" din partea națiunilor occidentale la vizita din această săptămână a președintelui rus Vladimir Putin și a liderului chinez Xi Jinping.
"În ceea ce privește reacția țărilor din Occidentul colectiv, faptul că, în aproape toate chestiunile, această reacție este de natură neprietenoasă, profund ostilă, nu este un secret pentru nimeni. Acoperirea acestei vizite importante nu face excepție", a declarat Peskov.
"Desigur, cel mai important lucru nu este reacția Occidentului, ci rezultatele negocierilor care au avut loc. Principalul lucru sunt rezultatele vizitei de stat în sine".
Comentariile lui Peskov au fost făcute după ce John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, a declarat pentru Christiane Amanpour de la CNN că Beijingul și Moscova își aprofundează relațiile în mare parte datorită interesului lor reciproc de a contesta influența globală a SUA.
Kirby a respins, de asemenea, afirmația Chinei potrivit căreia a adoptat o poziție imparțială în ceea ce privește războiul din Ucraina.