Directorul liceului românesc din Tiraspol, dat afară de ministrul Educației

DE Edi Neagu | Actualizat: 23.06.2021 - 09:05
Ion Iovcev a fost dat afară printr-un simplu telefon. FOTO: Facebook/Ion Iovcev

Directorul Ion Iovcev a fost demis din funcția de la Liceul Lucian Blaga din Tiraspol printr-un telefon dat de ministrul Educației de la Chișinău. Iovcev a condus liceul românesc timp de aproape 30 de ani.

SHARE

Directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, a scris marţi pe social media că a fost eliberat din funcţie printr-un ordin semnat de ministrul educaţiei Liliana Pogolşa şi că a fost informat de acest lucru prin telefon.

Aflat la conducerea liceului din 1992, pe parcursul a 29 de ani din cei 30 de existenţă a instituţiei, directorul se declară indignat de situaţie. "Mi-am dedicat în întregime acestei şcoli, sufletul şi inima. N-am crezut că doar printr-un singur sunet de telefon se poate doar să-ţi spună că azi este ultima zi de muncă", scrie Ioncev pe pagina sa de Facebook.

CITEȘTE ȘI: Socrul lui Ponta o duce bine la Curtea de Conturi: lui Sârbu i-au crescut și pensiile, și salariul

El regretă, de asemenea, că acest lucru se întâmplă cu puţin timp înainte ca liceul să marcheze 30 de ani de activitate şi într-o perioadă grea pentru el, respectiv la scurt timp după ce a învins COVID-19 şi după un accident rutier în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital.

Potrivit Ziarului Naţional din Chişinău, Liliana Pogolşa este o apropiată a lui Igor Dodon, liderul prorus al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

CITEȘTE ȘI: Educația sexuală predată în școli: între reproducerea la plante și negocierea pierderii virginității

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării de la Chişinău (MECC), Cristina Gonţa, a explicat, la solicitarea Ziarului de Gardă, că Ion Iovcev a fost demis din motiv că 'a atins vârsta de 70 de ani'. 'Conform Codului muncii, funcţia de director poate fi deţinută până la vârsta de 65 de ani. Dl. Ion Iovcev a atins vârsta de 70 de ani', a specificat Gonţa.

Deputatul Igor Munteanu, din partea Platformei Dreptate şi Adevăr (Platforma DA), a lui Andrei Năstase, consideră că directorului liceului 'Lucian Blaga' i s-a făcut o mare nedreptate, conform unei declaraţii pentru Ziarul Naţional.

'Indiferent de motive, decizia este proastă. Este un cadou pentru separatişti. De 29 de ani, acest liceu este simbolul rezistenţei prin educaţie, iar Iovcev este inima acestui liceu şi la Tiraspol. Nu l-au clintit ameninţările, nici lipsurile, nici obstacolele politice. Nu l-au intimidat cazacii şi nici 'sherifii'. Şi-au adus aminte de el acum. Dl Iovcev este un cui prea mare bătut în acest liceu ca să-l poată scoate românofobii din actualul guvern', a declarat Igor Munteanu, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te