Incident grav în Cisiordania: diplomați internaționali, inclusiv români, vizați de focuri trase de soldați israelieni. Ancheta este în desfășurare.
Diplomați români, vizați de focuri de armă în Cisiordania. Israelul confirmă tiruri de avertisment
Soldați israelieni au deschis focul cu „muniție reală” asupra unei delegații de diplomați străini aflați în vizită oficială la Jenin, în Cisiordania ocupată, vizită organizată de Autoritatea Națională Palestiniană (ANP), potrivit declarațiilor făcute marți de autoritățile palestiniene, citate de AFP și Agerpres.
Printre membrii delegației s-au aflat diplomați din România, China, Japonia, Mexic, Franța, Țările de Jos și alte state europene.
Ministerul de Externe al ANP a publicat o înregistrare video în care apar două persoane în uniformă militară israeliană îndreptând armele către grupul de diplomați.
Citește și Israel anunță atacuri la scară largă în Gaza. Ofensiva se extinde. Ținta: distrugerea Hamas
În înregistrare se aud mai multe focuri de armă. AFP precizează că nu a putut autentifica video-ul în mod independent. Un jurnalist AFP aflat în apropiere a declarat că a auzit mai multe împușcături și a filmat ulterior cum mai multe vehicule diplomatice părăseau zona în grabă.
Reacția armatei israeliene și primele concluzii
Contactate de AFP, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au transmis că „informațiile sunt în curs de verificare”. IDF a recunoscut miercuri că au fost trase focuri de avertisment, după ce delegația diplomatică „s-a abătut de la traseul aprobat” și a intrat într-o „zonă de luptă activă” din Jenin.
„IDF regretă inconvenientele cauzate”, se arată în comunicatul oficial. „Soldații IDF care operează în zonă au tras focuri de avertisment pentru a o îndepărta. Nu au fost raportați răniți sau pagube.”
Ulterior, odată ce s-a confirmat că persoanele vizate erau diplomați, comandantul Diviziei Iudeea și Samaria, generalul de brigadă Yaki Dolf, a analizat imediat cele întâmplate.
De asemenea, șeful administrației civile, generalul de brigadă Hisham Ibrahim, a dispus ca ofițerii din unitate să ia legătura cu reprezentanții țărilor implicate pentru a comunica rezultatele anchetei preliminare.
Citește și Schimbul de prizonieri între Israel și Hamas: 200 de palestinieni pentru patru soldate
Condamnări internaționale și apeluri la explicații
Ministerul palestinian de Externe a condamnat ferm incidentul, numindu-l „o crimă odioasă” comisă de forțele de ocupație israeliene: „o țintire directă cu muniție reală a unei delegații diplomatice acreditate pe lângă ‘Statul Palestina’ aflate în vizită în guvernoratul Jenin”. Autoritățile palestiniene denunță o „încălcare flagrantă și gravă a dreptului internațional”.
Reacțiile internaționale nu au întârziat. Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat: „Orice amenințare la viața diplomaților este inacceptabilă. Facem apel la Israel să ancheteze acest incident și să-i tragă la răspundere pe cei responsabili.”
Ministrul belgian de externe, Maxime Prevot, a cerut „explicații convingătoare” din partea guvernului israelian, precizând că delegația era compusă din circa 20 de diplomați aflați într-un convoi „clar identificabil”.
Spania a condamnat și ea incidentul, menționând că „în grupul de diplomați era un spaniol, care nu a avut de suferit”, iar Italia, prin vocea ministrului de Externe Antonio Tajani, a calificat focurile de avertisment drept „inacceptabile”, solicitând „clarificări imediate”.
Context tensionat în regiune
Incidentul are loc pe fondul creșterii presiunii internaționale asupra Israelului pentru modul în care gestionează ofensiva militară în Fâșia Gaza, acțiuni care au generat îngrijorări privind impactul asupra civililor și respectarea normelor internaționale.
Ministerul israelian de Externe a transmis: „Presiunile externe nu vor deturna Israelul de la calea sa de a-şi apăra existenţa şi securitatea.”