Placa, ce include un șir de 21 de semne și gravuri ilustrând scene de luptă, oferă o privire rară asupra culturii materiale și a practicilor războinice ale acestei civilizații.
Descoperire uluitoare în Spania. Cum arăta alfabetul unei civilizații pierdute acum 2.500 de ani
Această placă antică, găsită la Casas del Turuñuelo în provincia Badajoz, este datată în jurul anului 600 î.Hr. și este mai veche cu 400 de ani decât Piatra din Rosetta, conform unui comunicat al Consiliului Superior de Investigații Științifice (CSIC) din Spania, citat de Live Science. Acesta este cel mai complet alfabet tartessian descoperit până în prezent.
Civilizația tartessiană, care a prosperat acum peste 3.000 de ani în sudul Peninsulei Iberice, este considerată „pierdută” din cauza resturilor extrem de rare descoperite.
Placa conține o secvență de 21 de semne ale alfabetului paleo-hispanic, alături de gravuri ce înfățișează războinici în luptă.
Archaeologists In Spain Just Discovered A Stone Tablet With Carvings From The ‘Lost’ Tartessos Civilization
— Jean-Michel HATTON (@thejoliesfleurs) June 18, 2024
“Dated to between 600 and 400 B.C.E., the slate is engraved with battle scenes — and letters from a mysterious alphabet”https://t.co/YzNeZjNyum
Citește și: Descoperire misterioasă în Univers. De ce o stea trimite semnale către Pământ în fiecare oră?
Găsită ca parte a proiectului „Building Tartessus”, care își propune să exploreze arhitectura și cultura tartessiană, această placă de piatră se adaugă dovezilor limitate ale inscripțiilor și scripturilor tartessiene. Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au observat că placa ar fi putut conține până la 11 semne suplimentare, sugerând că alfabetul complet ar fi putut avea până la 32 de caractere. Din păcate, o bucată din piatră a fost pierdută, făcând imposibilă determinarea completă a inscripției. Totuși, partea existentă a plăcii oferă informații semnificative despre structura și utilizarea sistemului de scriere tartessian.
Descoperirea include, de asemenea, schițe artistice care ar fi putut fi folosite ca exercițiu pentru gravuri mai elaborate în aur, fildeș sau lemn.
Citește și: Arheologii au descoperit un mormânt vechi de peste 4.000 de ani din Egipt
Pe măsură ce săpăturile continuă, placa va juca, fără îndoială, un rol cheie în dezvăluirea mai multor informații despre lumea pierdută a Tartessos și contribuțiile sale la cultura timpurie iberică.