Ministrul sârb al comerţului, Tomislav Momirovic, şi-a anunţat miercuri demisia, fiind al doilea membru al guvernului de la Belgrad care a demisionat după prăbuşirea unui acoperiş exterior al gării din oraşul Novi Sad, incident soldat cu 15 morţi, conform unui anunţ apărut în presa oficială, relatează AFP.
DEMISIA. Tomislav Momirovic, responsabil pentru renovarea gării din Novi Sad, s-a retras din funcție
"Îmi anunţ demisia din funcţia de ministru al comerţului. Îi mulţumesc preşedintelui Republicii Sârbe, Aleksandar Vucic, pentru încrederea acordată", se arată în scrisoarea de demisie, publicată de RTS.
Tomislav Momirovic a fost ministru al construcţiilor în timpul guvernului anterior, când au fost lansate lucrările de renovare la gara din Novi Sad. Succesorul său, Goran Vesic, a demisionat pe 4 noiembrie.
Tragedia s-a produs la numai câteva luni după lucrări importante de renovare a gării, care au durat mai mulţi ani.
Citește și: Tragedia din Novi Sad. "Nu există dreptate pentru cei 15 morți": opoziția sârbă blochează tribunalul
Imediat după accident, autorităţile au declarat că nu s-a intervenit asupra acoperişului exterior, care s-a prăbuşit.
La 1 noiembrie, cu puţin timp înaintea amiezii, acoperişul din beton al gării din Novi Sad s-a prăbuşit, ucigând pe loc 14 persoane, cu vârste cuprinse între 6 şi 74 de ani, şi rănind alte trei.
Una dintre persoanele rănite a decedat duminică, ridicând bilanţul la 15 morţi.
De la accident, opoziţia şi o parte a populaţiei au cerut demisia liderilor politici responsabili şi publicarea contractelor semnate cu firmele care au participat la lucrările de renovare.
Citește și: Responsabilitate morală. Ministrul Goran Vesic demisionează în urma accidentului de la gara Novi Sad
Un consorţiu format din patru companii - două chineze, China Railway International şi China Communications Construction, una franceză, Egis, şi una ungară, Utiber, s-a ocupat de lucrările de renovare a gării.
Niciuna din aceste întreprinderi nu a răspuns unor cereri de comentarii din partea AFP.
Deşi anchetatorii au audiat peste 70 de persoane de la deschiderea investigaţiei, nimeni nu a fost arestat sau inculpat, ceea a stârnit furia manifestanţilor care s-au adunat cu regularitate de la 1 noiembrie.
Mai mulţi dintre ei au fost reţinuţi în cursul unei adunări în 5 noiembrie la Novi Sad, iar unii se află în continuare în arestul poliţiei.