De ce toţi bărbaţii acestei naţiuni vor purta acelaşi nume de familie, până în 2050?

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.04.2024 - 11:21
De ce toţi bărbaţii acestei naţiuni vor purta acelaşi nume de familie, până în 2050? - Foto: Flickr/Mehmet Aktugan

De ce toţi bărbaţii acestei naţiuni vor purta acelaşi nume de familie, până în 2050? Cetăţenii japonezi vor avea toţi acelaşi nume de familie peste 500 de ani.

SHARE

De ce toţi bărbaţii acestei naţiuni vor purta acelaşi nume de familie, până în 2050? Cetăţenii japonezi vor avea toţi acelaşi nume de familie peste 500 de ani, cu excepţia cazului în care cuplurilor căsătorite li se permite să folosească nume de familie separate.

Aşa indică un nou studiu, ca parte a unei campanii de actualizare a codului civil, ce datează de la sfârşitul anilor 1800.

De ce toţi bărbaţii acestei naţiuni vor purta acelaşi nume de familie, până în 2050?

Studiul, condus de Hiroshi Yoshida, profesor de economie la Universitatea Tohoku, a prognozat că, dacă Japonia continuă să insiste ca cuplurile să aleagă un singur nume de familie, fiecare japonez va fi cunoscut ca „Sato-san”, până în anul 2531.

Yoshida a recunoscut că proiecțiile sale s-au bazat pe mai multe ipoteze, dar a spus că ideea este de a folosi numere, pentru a explica efectele potențiale ale sistemului actual asupra societății japoneze, pentru a atrage atenția asupra problemei.

„Dacă toată lumea devine Sato, poate fi necesar să ne adresăm unii altora prin prenume sau prin numere”, a spus el. „Nu cred că ar fi o lume bună în care să trăiești”, a opinat el.

Citeşte şi: O studentă româncă a arătat ce produse a cumpărat de 50 de euro în Japonia. La noi le lua cu 100

Sato se află deja în fruntea listei numelor de familie japoneze, reprezentând 1,5% din populația totală, conform unui sondaj din martie 2023, Suzuki fiind pe locul doi. Takuma Sato de exemplu este un fost mare pilot japonez de Formula 1.

Unii utilizatori ai rețelelor sociale au presupus în mod greșit că studiul, despre care s-a vorbit public pentru prima dată luni, dar publicat în martie, a fost o farsă pentru ziua păcălelilor, de 1 aprilie, dar Yoshida a spus că vrea ca acest studiu să dea oamenilor o temă de meditaţie.

O națiune Satos „nu numai că va fi incomodă, ci va și submina demnitatea individuală”, a spus el, potrivit lui Asahi Shimbun, adăugând că tendința ar duce de asemenea la pierderea moștenirii familiale și regionale.

Citeşte şi: Tîlvăr: „Japonia, un partener strategic al României, cu care împărtăşim viziuni comune”

Conform calculelor lui Yoshida, proporția de japonezi numiţi Sato a crescut de 1,0083 ori, din anul 2022, până în anul 2023. Presupunând că rata rămâne constantă și nu există nici o modificare a legii cu privire la numele de familie, aproximativ jumătate din populația japoneză va avea acest nume în anul 2446, crescând la 100%, în anul 2531.

Cuplurile din Japonia trebuie să aleagă ce nume de familie să aibă, atunci când se căsătoresc, dar în 95% din cazuri femeia este cea care își schimbă numele. Cu toate acestea, lucrurile ar sta diferit dacă guvernul japonez s-ar supune unei presiuni crescânde, pentru a permite cuplurilor căsătorite să folosească nume de familie separate.

Studiul conținea un scenariu alternativ extrapolat, dintr-un sondaj din anul 2022, al Confederației Sindicatelor din Japonia, în care 39,3% din 1.000 de angajați cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani au declarat că doresc să aibă un nume de familie, chiar dacă aveau opțiunea de a folosi unul separat, fiecare.

Citeşte şi: VIDEO Bilanț tragic în urma cutremurului din Japonia: 62 de morți. Supraviețuitorii îngheață de frig

În aceste circumstanțe, Yoshida, al cărui studiu a fost comandat de Think Name Project și de alte organizații care doresc să legalizeze posibilitatea de a-ți selecta numele de familie, a prognozat că, până în anul 2531, doar 7,96% din populația japoneză va fi numită Sato, a informat publicaţie Mainichi Shimbun, conform The Guardian.

Grupurile care solicită o schimbare a legii privind numele de familie ale cuplurilor speră că campania lor va primi un impuls, din perspectiva faptului că numele de familie ca Suzuki, Watanabe și Yoshida – al 11-lea cel mai răspândit nume de familie – ar putea într-o zi să dispară.

În timp ce Guvernul a permis ca numele de fată să apară alături de numele de căsătorie, pe pașapoarte, permise de conducere și certificate de ședere, Japonia rămâne singura țară din lume care impune soților să folosească același nume.

Membrii conservatori ai Partidului Liberal Democrat (LDP), de guvernământ, spun că schimbarea legii ar submina unitatea familiei și ar provoca confuzie în rândul copiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te