Germania devine mai puțin atractivă pentru „talentele” străine de top, potrivit unui nou studiu Bertelsmann/OCDE, care va îngrijora guvernul lui Olaf Scholz.
Studiul "Indicatorii de atractivitate a talentelor" al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), publicat joi, arată că Germania a coborât de pe locul 12 în 2019 pe locul 15 în acest an între cele 38 de țări OCDE. Analiza se bazează pe șapte "dimensiuni" pe care se spune că talentele străine le apreciază: Calitatea oportunităților, veniturile și impozitele, perspectivele de viitor, mediul familial, mediul de competențe, incluziunea și calitatea vieții.
Exemplul unei românce
Mara știe mai multe despre avantajele și dezavantajele mutării în Germania decât majoritatea. După ce a locuit anterior în Marea Britanie, românca în vârstă de 30 de ani a fost încântată să găsească un loc de muncă bun în publicitate în Berlin. Dar, după un an în Germania, ea plănuiește deja o cale de plecare.
„Poate voi mai rămâne încă un an sau doi, dar nu mai fac planuri pe termen lung", a declarat ea pentru DW. "Voi rămâne în Germania, dar nu mă văd aici pentru următorii cinci sau zece ani."
Obținerea unui loc de muncă a fost partea ușoară
De atunci, ea s-a luptat cu birocrația, cu găsirea unui apartament pe piața binecunoscută a Berlinului și cu învățarea limbii germane. Singurătatea a jucat și ea un rol.
Forțată inițial să lucreze acasă din cauza pandemiei de coronavirus, i-a fost greu să își facă contacte sociale și, deși munca ei este în mare parte în limba engleză, nu a reușit să își îmbunătățească cunoștințele de germană, în ciuda cursurilor pe care le-a urmat la București.
Citește și: Zece afaceri pe care să le începi dacă ai doar 5.000 €. Cum pui banii să muncească pentru tine
În schimb,piedicapentru străini rămâne cu încăpățânare în limba germană, ceea ce nu a ușurat lucrurile. "Bineînțeles, nu pot să le cer oamenilor din Germania să nu vorbească germana. Nu aș face asta niciodată", a spus ea.
De ce o româncă, cu o slujbă bună în Germania, vrea să plece după un an
"Dar eu personal m-am simțit destul de ciudat când mi-au cerut diferite documente și nu înțelegeam nimic. Puțină mai multă deschidere și flexibilitate ar ajuta. Iar când îi întreb dacă vorbesc engleza, de obicei spun "nu" foarte repede și tare."
Citește și: SUA: Revoltele anti-Maia Sandu de la Chișinău ar fi coordonate de serviciile secrete ruse
Și totuși, Mara a ales să se mute în Germania pentru că a simțit că țara, și în cazul ei în special Berlinul, are atât de multe de oferit. "Prima mea întâlnire cu Berlinul în 2015 a fost o experiență extraordinară", a spus ea.
"Este o combinație bună între Est și Vest. M-am simțit bine".
Germania este din ce în ce mai disperată să păstreze în țară cât mai mulți lucrători străini calificați, în condițiile în care o schimbare demografică iminentă va lăsa milioane de locuri de muncă neocupate în următorul deceniu: Se așteaptă ca ultima generație de "baby-boomeri", care reprezintă o mare parte a forței de muncă actuale, să se pensioneze până în 2035.
Potrivit calculelor efectuate de Institutul pentru Cercetarea Ocupării Forței de Muncă (IAB), care face parte din Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania, țara are nevoie de un sold net de 400.000 de imigranți care să intre în țară în fiecare an pentru a umple golurile de pe piața muncii.
Cele mai recente prognoze ale biroului oficial de statistică al Germaniei se așteaptă la o rată anuală netă de imigrare de 290.000 de persoane - ceea ce ar putea lăsa 3,6 milioane de persoane lipsă pe piața muncii.