De ce e capabil „Crocolilul zburător”. Ucrainienii zboară cu elicopterul Mi- 24B, primit din Cehia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.07.2022 - 11:28
Elicopterul Mi- 24B este un amestec de avion de atac și vehicul de luptă de infanterie/ Foto: Facebook/ Forțele Aeriene Ucrainene

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a confirmat, pe pagina sa oficială de Facebook, că elicopterele de atac Mi-24B, transferate din Republica Cehă, operează deja împotriva invadatorilor ruși, scrie armyinform.com.ua.

SHARE

Mi-24B (supranumit „crocodilul”) este un elicopter de atac sovietic, un amestec de avion de atac și vehicul de luptă de infanterie. Acest elicopter puternic înarmat, blindat și foarte manevrabil a participat la multe conflicte militare și s-a dovedit eficient.

Mi-24B este unul dintre cele mai rapide elicoptere de atac din lume. În zbor orizontal, dezvoltă cu ușurință o viteză de până la 335 km/h.

Citește și: Turcia negociază militar exportul grânelor ucrainene, dar a permis Rusiei să le vândă pe cele furate

Elicopterul este capabil să urmărească la altitudini extrem de scăzute, ceea ce permite o abordare invizibilă a locației inamicului pe teren muntos. Elicopterul de luptă „urcă” peste stânci sau dealuri, după care lovește inamicul cu rachete, artilerie și bombe.

Dotări

Cu o sarcină de luptă de 2.860 kg, elicopterul nu este deloc o țintă greoaie pentru foc de la sol. Poate schimba dramatic cursul și înălțimea, precum și să plutească în aer. 

Pe elicopterul Mi-24B a fost instalat noul complex de rachete antitanc Sturm, cu sistemul de ghidare Rainbow, cu ajutorul căruia „crocodilul” poate lupta cu vehiculele blindate ale inamicului.

Înainte de modificare, pe elicopter puteau fi instalate patru rachete antitanc, iar, în 1986, numărul acestora a fost crescut la șaisprezece.

De asemenea, pe Mi-24B a fost instalat un vizor optic ASP-17V mai avansat, pentru a putea trage cu mitraliera într-o poziție staționară.

Pe lângă echipamentele standard de acrobație și navigație, la bordul Mi-24B au fost adăugate: contorul de viteză și unghiul de uzură Doppler DISS-15D, busolă radio ARC-15M, sistem de direcție „Grebin”, radioaltimetru RV-5, sistem de control automat SAU -B24 și alte echipamente.

Citește și: SUA vrea să-și crească prezența în Marea Neagră: „Această viziune corespunde pe deplin României”

Au fost, de asemenea, consolidate unele elemente ale fuzelajului. Sistemul de combustibil al elicopterului a fost și el modernizat. Rezervoare suplimentare au fost instalate pe aripile „crocodilului”, în loc de în compartimentul de marfă.

Acest elicopter este al doilea cel mai produs după elicopterul american AH-64 Apache. Astăzi, Mi-24 este în serviciu cu câteva zeci de armate ale lumii, au fost produse un total de 3.500 de unități de elicopter cu diferite modificări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te