VIDEO Dacă China ar încerca să invadeze Taiwanul, ar fi un eşec. Dar unul cu foarte multe victime

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.01.2023 - 08:03
VIDEO Dacă China ar încerca să invadeze Taiwanul, ar fi un eşec. Dar unul cu foarte multe victime - Foto: captură CSIS

Dacă Statele Unite ar apăra Taiwanul, invadarea acestei insule, de către China, ar fi probabil sortită eşecului , a estimat un think-tank american, care a insistat însă asupra costurilor devastatoare pe care le-ar suporta forţele locale, chineze şi americane.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Experţi militari reuniţi în cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale pentru o simulare de război au subliniat că fiecare parte direct implicată într-un astfel de conflict (Statele Unite, China, Taiwan şi Japonia) ar suferi pierderi "enorme".

"Am ajuns la două concluzii", a spus Eric Heginbotham, expert în securitate la Massachusetts Institute of Technology (MIT)."În primul rând, în cele mai multe cazuri, China are puţine şanse de a reuşi şi de a-şi atinge obiectivele operaţionale sau de a ocupa Taipei", capitala Taiwanului.

"În al doilea rând, costul războiului ar fi ridicat pentru toţi cei implicaţi şi, cu siguranţă, pentru Statele Unite".

citeşte şi: China "a luat foc" după ce o navă de război americană a traversat Strâmtoarea Taiwan

În cadrul simulării au fost testate 24 de scenarii, fiecare prezentând încercări ale Chinei de a prelua controlul asupra Taiwanului prin forţă până în 2026. Gradul de implicare al Statelor Unite ar fi unul decisiv: fără ajutorul american pentru apărarea Taiwanului, insula ar fi cucerită de armata chineză în trei luni sau mai puţin.

Simularea a plecat de la premisa că invazia va începe cu un bombardament chinez care ar distruge majoritatea forţelor navale şi aeriene ale Taiwanului în câteva ore. Marina chineză ar înconjura Taiwanul şi ar trimite un contingent de debarcare de mii de trupe peste Strâmtoarea Taiwan, conform Agerpres.

Conform scenariului considerat cel mai probabil de experţii care au participat la simulare, armata taiwaneză ar obliga invadatorii să se blocheze de-a lungul coastei."Lovituri chineze asupra unor baze japoneze şi nave de suprafaţă americane nu schimbă situaţia: Taiwanul rămâne autonom", spune scenariul.

În opinia lui Matthew Cancian de la Naval War College, un institut de cercetare al Marinei SUA, variabile cruciale ar determina gradul de succes al unei invazii: gradul de hotărâre al Taiwanului de a respinge o invazie, dar şi autorizaţia dată sau nu Statelor Unite de către Japonia de a lansa contraatacuri de la bazele lor de pe teritoriul japonez. Fără acestea,"intervenţia americană nu ar fi suficientă pentru a păstra o autonomie a Taiwanului", afirmă Cancian.

Simularea a ridicat, de asemenea, unele necunoscute, inclusiv dacă SUA ar risca un conflict nuclear atacând direct China.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te