Epicentrul a fost în Munţii Atlas, la 72 km de Marrakech, oraş cunoscut ca fiind unul turistic, cu peste 840 de mii de locuitori. Cutremurul a fost resimţit şi în marile oraşe Rabat, Casablanca şi Essaouira. Pe lângă victime, pagubele materiale sunt substanţiale, printre care şi Zidul din Marrakech. Este cel mai puternic cutremur din Africa de Nord din ultimii 120 de ani.
Cutremur puternic în Maroc cu peste 800 de persoane decedate
Bilanțul cutremurului din Maroc a crescut la 820 de morți, iar 672 de persoane au fost rănite, a anunțat televiziunea de stat marocană Al Aoula, citând Ministerul de Interne. Există, de asemenea, 205 persoane în stare critică, a adăugat Al Aoula.
Ministerul de Externe a transmis că deocamdată nu a primit cereri de asistență consulară, având doar o solicitare de informații cu privire la situația unui grup de cetățeni români.
"Referitor la seismul produs la data de 8 septembrie 2023, în zona munților Atlas din Regatul Maroc și care a afectat mai multe orașe, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Rabat, s-a autosesizat și a solicitat autorităților locale, în regim de urgență, informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate.
Citește și: Dezastre naturale: Pierderi record, de 43 mld. $, acoperite de companiile de asigurări în 2023
Până în acest moment, Ambasada României la Rabat nu a primit cereri de asistență consulară, având doar o solicitare de informații cu privire la situația unui grup de cetățeni români.
Că urmare a acestei solicitări, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri pentru verificarea situației și au comunicat familiei că persoanele în cauză sunt în siguranță. Misiunea diplomatică este în contact permanent cu autoritățile locale şi este pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune", a transmis MAE într-un ocmunicat..