Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis miercuri că plângerile din partea Ucrainei și a Olandei împotriva Federației Ruse, referitoare la activitățile desfășurate în estul disputat al Ucrainei înainte de invazia pe scară largă de anul trecut, trebuie să fie audiate la proces.
Decizia este una procedurală, care nu se referă la fondul cauzelor, ci doar la admisibilitatea lor.
Dar arată că instanța cu sediul la Strasbourg consideră că Rusia poate fi trasă la răspundere pentru încălcări ale drepturilor omului în regiunile separatiste din estul Ucrainei încă din 2014.
Probabil că cea mai mediatizată componentă a cazului este plângerea Olandei privind doborârea avionului comercial MH17 al companiei Malaysian Airlines deasupra estului Ucrainei în iulie 2014.
În total, 298 de persoane au fost ucise. 193 dintre acestea erau cetățeni olandezi.
Citește și
Se confirmă. Germania a aprobat livrarea tancurilor Leopard 2, pentru războiul Ucrainei cu Rusia
Finlanda va contribui la „coaliția tancurilor” pentru Ucraina. „Nu suntem țară NATO”
„Printre altele, Curtea a constatat că zonele din estul Ucrainei aflate în mâinile separatiștilor se aflau, începând cu 11 mai 2014 și până cel puțin la 26 ianuarie 2022, sub jurisdicția Federației Ruse", a scris instanța într-un comunicat de presă referitor la decizie.
Aceasta s-a referit la prezența în estul Ucrainei a personalului militar rus din aprilie 2014 și la desfășurarea pe scară largă a trupelor ruse cel târziu din august 2014.