Guvernul de la București urmează să se răzbune pe Austria în cazul în care acreasta nu renunță la veto-ul prin care împierdică aderarea României la spațiul Schengen.
România nu va mai suporta mult timp veto-ul austriac împotriva intrării sale în spațiul Schengen. Ea lucrează la măsuri de retorsiune la nivel internațional. Iată ce a aflat "Die Presse" din mai multe surse diplomatice. Dacă nu se ajunge curând la un acord, România ar putea riposta împotriva Austriei în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și în cadrul Parteneriatului pentru Pace al NATO.
Presa din Austria spune că OSCE are o problemă de conducere care îi amenință bunul mers. „Rusia se opune preluării de către Estonia a președinției rotative de la Macedonia de Nord în 2024. Kremlinului nu îi place cât de viguros susține micul stat baltic Ucraina. Luarea deciziilor în cadrul OSCE este unanimă. Organizația cu 57 de membri ar fi, prin urmare, paralizată în cazul unui "NU" rusesc.
Austria, care găzduiește sediul OSCE și, prin urmare, simte o responsabilitate specială, ia în considerare posibilitatea de a prelua președinția. Acest lucru nu este încă oficial, deoarece candidatura Estoniei este încă în picioare, dar există dicuții în acest sens”, potrivit sursei citate.
Citește și: Care este adevărata miză a neprimirii României în Schengen. „Bucureștiul nu poate face nimic”
România a preluat președinția Comitetului de Securitate al OSCE pe care îl va conduce pe întreg anul 2023.
România ar avea în vedere blocarea participării Austriei la programele Parteneriatului pentru pace a NATO. Forțele armate austrice s-au mai confruntat cu acest scenariu, ele fiind blocate de la exercițiile Parteneriatului pentru Pace al NATO.
Parteneriatul pentru Pace a fost imaginat de NATO imediat după destrămarea Uniunii Sovietice în ideea de a asigura stabilitatea continentului european, apropiind între ele state care în trecut au fost inamice.
Intrarea în Schengen, amânată pe termen nelimitat
Austria îşi va menţine dreptul de veto în ceea ce priveşte intrarea României şi Bulgariei în Schengen până când Viena va constata o "scădere susţinută" a numărului de solicitanţi de azil, a declarat ministrul de Externe Alexander Schallenberg, într-un interviu pentru Politico, publicat a doua zi după ce colegul său de la Interne, acxum o săptămână, Gerhard Karner, venit în vizită de „dezgheţare a relaţiilor” la Bucureşti, s-a ferit să dea un termen pentru ridicarea blocadei, notează News.ro.