Cum ajută indirect Europa şi SUA la atacarea Ucrainei, de către Rusia lui Putin. Racheta nord-coreeană, pe care Rusia a folosit-o pentru a ataca Ucraina, are sute de piese din Europa și SUA.
Organizația britanică de cercetare Conflict Armament Research (CAR) a examinat 290 de componente ale rămășițelor rachetei balistice pe care Coreea de Nord a dat-o Rusiei, pentru a lovi Ucraina.
Cum ajută indirect Europa şi SUA la atacarea Ucrainei, de către Rusia lui Putin
CAR a constatat că sute dintre componente erau produse de către companii europene și americane.
Entitatea a examinat direct 290 de componente din rămășițele unei rachete balistice nord-coreene, găsite în ianuarie, la Harkov. 75% dintre aceste componente au fost dezvoltate și vândute de companii înregistrate în SUA.
16% dintre componentele găsite în rachetă au fost legate de companii înregistrate în Europa, iar 9% de companii înregistrate în Asia. Majoritatea acestor componente erau legate de sistemul de navigație al rachetei.
Citeşte şi: Coreea de Nord, țară prietenă a Rusiei, a lansat mai multe rachete de croazieră către Marea Japoniei
Datele grupului britanic de cercetare sunt „prima confirmare publică că Coreea de Nord se bazează pe tehnologie străină, pentru a-și dezvolta programul de rachete”.
Raportul CAR spune că componentele detectate pot fi legate de 26 de companii cu sedii în SUA, China, Germania, Japonia, Olanda, Singapore, Elveția și Taiwan.
Foto: Profimedia Images
Nu există nici o dovadă că a fost o aprovizionare directă: este probabil ca Coreea de Nord să fi achiziționat componente occidentale prin intermediari, eludând sancțiuni, conform Ukrainska Pravda.
Citeşte şi: Imagini misterioase cu nave rusești în Coreea de Nord. Încărcătura letală pe care ar transporta-o
Raportul mai notează că componentele occidentale descoperite au fost fabricate în perioada anilor 2021-2023. Acest lucru a permis analiştilor CAR să presupună că racheta nord-coreeană cu care Federaţia Rusă a lovit Ucraina, în ianuarie, „nu ar fi putut fi asamblată înainte de martie 2023”.
Pe lângă rachete, Coreea de Nord a furnizat Rusiei și sute de mii de elemente de muniție de artilerie, datorită acestui sprijin, precum și capacității Moscovei de a obține piese prin țări terțe. Rusia a reușit astfel să crească producția de muniție cu mult peste ceea ce primește Ucraina de la aliații săi.
Foto: Profimedia Images
Potrivit presei, sancțiunile împotriva Coreei de Nord ar trebui să apară în cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene.