Cum a ajuns Ungaria să transporte combustibil nuclear rus prin România ? În 2023 au fost 3 livrări

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.12.2023 - 21:26
Centrala nucleară Paks, Ungaria - Foto: Profimedia Images
Ungaria transportă prin România combustibil nuclear rusesc din Rusia - Foto: Facebook
Centrala nucleară Paks, Ungaria - Foto: Profimedia Images

Ungaria va transporta, în continuare, combustibil nuclear rusesc, potrivit unei postări a Ministrului maghiar de externe, Peter Szijjarto, În 1anul 2024, s-au făcut, deja, 3 livrări potrivit unei informații

SHARE

Ungaria va transporta combustibil nuclear rusesc prin România, potrivit unei postări a ministrului de externe maghiar. 

Combustibilul rusesc pentru uzina nucleară maghiară Paks era transportat anterior cu trenul prin Ucraina, dar traseul a trebuit să se schimbe după începerea războiului dintre Rusia și Ucraina anul trecut.

Citește și: Zelenski: România a ajutat Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană. Despre ce „arme” ar fi vorba

Anul acesta au avut loc trei livrări pe noua rută, adică prin România.

Citește și: O nouă dronă rusească a căzut pe teritoriul României. Este a patra. Reacția Ministerului Apărării

Postarea este însoțită de o imagine a ministrului maghiar de externe la o masă alături de minsitrul român al Energiei, Sebastian Burduja.

Cum a ajuns Ungaria să transporte combustibil nuclear rus prin România ?

Ce a scris Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, pe rețelele de socializare.

„Am găsit imediat un teren comun și am încheiat acorduri importante care ne vor permite să ne bazăm pe cooperarea României pentru a garanta în viitor securitatea energetică a țării noastre.

Am convenit să creștem în continuare capacitatea interconexiunii de gaze dintre cele două țări, astfel încât Ungaria să aibă un acces mai mare la gazele din zăcământul românesc din Marea Neagră aflat în curs de explorare.

Începem să pregătim o nouă interconexiune electrică, iar colegul meu român m-a asigurat că putem continua să transportăm prin România combustibilul nuclear necesar pentru funcționarea centralei nucleare de la Paks, care va ajunge cu feribotul din Rusia în Bulgaria, de unde va fi încărcat într-un tren și adus în Ungaria prin România.

Știrea a fost preluată de portalul world-nuclear-news

Acesta susține: Combustibilul rusesc pentru uzina Paks era transportat anterior cu trenul prin Ucraina, dar traseul a trebuit să se schimbe după începerea războiului dintre Rusia și Ucraina anul trecut. Anul acesta au avut loc trei livrări pe noua rută. În postarea sa de pe Facebook, Burduja nu a menționat transportul combustibilului nuclear, dar a spus că prima lor întâ

lnire a decurs bine, precizând: "Există multe proiecte comune, cooperarea în domeniul energiei este solidă".

Cele patru unități de la Paks sunt reactoare VVER-440 care au fost puse în funcțiune între 1982 și 1987 și care produc aproximativ jumătate din energia electrică a țării. Durata lor de viață a fost proiectată pentru 30 de ani, dar a fost prelungită în 2005 cu 20 de ani, până în perioada 2032-2037. În decembrie, Parlamentul ungar a aprobat o propunere de prelungire suplimentară a duratei de viață a acestora, ceea ce înseamnă că pot începe pregătirile pentru exploatarea centralei până în anii 2050.

De asemenea, țara merge înainte cu proiectul Paks 2, care a fost lansat la începutul anului 2014 printr-un acord interguvernamental între Ungaria și Rusia pentru două reactoare VVER-1200 care vor fi furnizate de Rosatom, contractul fiind susținut de un împrumut de stat rusesc pentru finanțarea majorității proiectului.

Spre deosebire de alte țări europene care au pus capăt sau și-au redus legăturile energetice cu Rusia, Ungaria a decis să continue proiectul, scrie sursa mia sus menționată.

Ce sunt combustibilii nucleari

Combustibilii nucleari sunt materiale care fisionează sau fuzionează, producând energie nucleară. Sintagma combustibil nuclear este folosită în analogie cu combustibilii fosili, deși nu suferă procese de combustie, ci de fisiune sau fuziune nucleară. Combustibilii nucleari utilizați în reactorii nucleari conțin izotopi fisili (susceptibili să sufere reacții de fisiune nucleară). Similar, combustibilii nucleari de fuziune vor suferi reacții de fuziune nucleară.

Mai multe de talii AICI și AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te