Republica Moldova vrea să retragă cetățenia unei persoane care are legătură şi cu Furtul Secolului

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.04.2024 - 19:55
Cui vrea să retragă cetăţenia Republica Moldova. Are legătură şi cu Furtul Secolului - Foto: Profimedia Images
Cui vrea să retragă cetăţenia Republica Moldova. Are legătură şi cu Furtul Secolului - Foto: Profimedia Images

Cui vrea să retragă cetăţenia Republica Moldova. Are legătură şi cu Furtul Secolului. Cetăţenii moldoveni care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale riscă să rămână fără cetăţenia Republicii Moldova.

SHARE

Cui vrea să retragă cetăţenia Republica Moldova. Are legătură şi cu Furtul Secolului. Cetăţenii moldoveni care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale riscă să rămână fără cetăţenia Republicii Moldova, potrivit unui proiect de lege.

Acesta a fost votat de Parlamentul de la Chişinău, după ce a fost prezentat în primă lectură.

Cui vrea să retragă cetăţenia Republica Moldova. Are legătură şi cu Furtul Secolului

Potrivit proiectului de lege, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) este împuternicit să analizeze oportunitatea retragerii cetăţeniei şi, după caz, să sesizeze Agenţia Servicii Publice (ASP) în vederea iniţierii procedurii de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova, scrie agenţia IPN, citată de NewsMaker.

„Dumneavoastră ştiţi foarte bine că în aceste zile, sute de cetăţeni pleacă în Federaţia Rusă, cărăuşi, şi aduc în Republica Moldova resurse financiare în valută, pentru a finanţa acţiuni subversive împotriva Republicii Moldova.

Acestea sunt infracţiuni care pot sta la baza retragerii cetăţeniei sau ridicării cetăţeniei unui cetăţean al Republici Moldova.

Citeşte şi: Nu vor putea candida la alegerile din R. Moldova membrii grupărilor criminale

Şi, da, eu cred că la acei cetăţeni care lucrează împotriva intereselor Republicii Moldova şi în interesul unui stat străin este cea mai mică sancţiune care poate fi oferită – retragerea cetăţeniei”, a declarat deputatul Vasile Grădinaru.

El este unul dintre autorii proiectului, după ce a fost interpelat de deputata Marina Tauber care este graba şi urgenţa cu care proiectul a fost elaborat şi prezentat în plen.

Marina Tauber, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, aleasă pe listele fostului partid al acestuia, între timp scos în afara legii, figurează pe lista persoanelor sancţionate de Statele Unite, potrivit unei decizii luate în februarie.

Citeşte şi: Marina Tauber, deputată ȘOR în Republica Moldova, pe lista persoanelor sancționate de SUA

Atunci, ambasadorul SUA la Chişinău, Kent Logsdon, a explicat că Marina Tauber a fost sancţionată pentru facilitarea încercărilor lui Ilan Şor de a submina procesele electorale din Moldova, în interesul Kremlinului, prin cumpărarea ilegală de voturi, conform News.ro.

Diplomatul american a adăugat că moldovenii „merită un viitor lipsit de influenţa malignă a Kremlinului” şi a promis că SUA vor continua să sprijine poporul şi guvernul Republicii Moldova în construirea unui viitor mai democratic.

Foto: Profimedia Images

Acum, proiectul de lege propus în Parlamentul de la Chişinău în legătură cu ridicarea cetăţeniei urmează a fi examinat de Parlament şi în lectura a doua.

Ar fi imposibil

Ridicarea cetăţeniei ar face imposibilă candidatura persoanelor respective în alegerile din Republica Moldova. Curtea Constituţională de la Chişinău a anulat recent legislaţia care urmărea să interzică accesul în alegeri al foştilor membri ŞOR.

Partidul oligarhului fugar prorus Ilan Şor a fost scos în afara legii. Republica Moldova are alegeri prezidenţiale în toamna acestui an, iar anul viitor urmează alegerile legislative.

Ilan Şor, care de asemenea figurează pe lista sancţiunilor internaţionale, este dat în căutare după ce a fost condamnat în lipsă anul trecut la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în legătură cu aşa-zis "furt al secolului".

Este vorba despre scandalul prin care 1 miliard de dolari au dispărut din sistemul bancar al Republicii Moldova, în perioada anilor 2014-2015. Şor este refugiat în Israel, având şi cetăţenia acestei ţări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te