Cu ce armă îl amenință Germania pe Putin dacă refuză armistițiul. Rusia: „E o declarație de război”.
„Rusia are la dispoziție până la sfârșitul zilei de luni să răspundă la propunerea de armistițiu în Ucraina pentru 30 de zile. În caz contrar, Federația Rusă se va confrunta cu sancțiuni dure”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Stefan Kornelius.
„Moscova are termen limită până luni seara pentru a decide asupra unui armistițiu”, a declarat și președintele Franței, Emmanuel Macron.
Cu ce armă îl amenință Germania pe Putin dacă refuză armistițiul. Rusia: „E o declarație de război”
Macron a declarat că va purta luni discuții cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și liderii europeni, deoarece propunerea de armistițiu este valabilă doar până în seara asta.
„Ori Federația Rusă este serioasă și își dorește pacea, ori nu este serioasă și trebuie să impunem mai multe sancțiuni”, a subliniat Macron.
Printre măsurile de presiune asupra Rusiei se află și decizia de a înarma Ucraina cu rachetele spărgătoare de buncăr Taurus, atât de temute de Putin.
Germania este pregătită să sprijine Ucraina în domeniul „rachetelor de rază lungă de acțiune, iar deciziile privind această chestiune vor fi pregătite și adoptate în zilele următoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Stefan Kornelius, potrivit European Pravda.
Restricțiile introduse de noul guvern al Germaniei privind dezvăluirea livrărilor de arme către Ucraina se vor aplica și potențialelor livrări de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune.
La prima sa ședință informativă de la preluarea mandatului, Kornelius a comentat viitoarele livrări de arme către Ucraina.
„Germania este gata să continue să sprijine Ucraina, inclusiv cu arme. Dar vom limita informațiile referitoare la sisteme specifice de arme”, a declarat Kornelius, adăugând că „acest lucru se va aplica și sistemelor Taurus”.
Informațiile despre armele livrate Ucrainei de către Germania, restricționate
El nu a răspuns direct dacă cancelarul Friedrich Merz este gata să aprobe livrarea rachetelor, dar a menționat că „Guvernul este gata să sprijine Ucraina în contextul armelor cu rază lungă de acțiune”.
Kornelius a subliniat că informațiile detaliate despre armele transferate nu ajută strategia de apărare a Ucrainei atunci când partea inamică știe totul despre asistența oferită.
Prin urmare, s-a luat decizia de a restricționa informațiile privind volumul ajutorului militar și de a nu menționa sistemele specifice de arme.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Apărării, Michael Stempfle, a declarat: „În ceea ce privește Taurus, ne abținem complet de la furnizarea de informații din motive evidente.”
El a subliniat că ministrul Apărării, Boris Pistorius, a afirmat în repetate rânduri că trebuie să existe limite în comunicările publice cu privire la astfel de chestiuni, în special în ceea ce privește rachetele Taurus, din motive de securitate.
Rachetele Taurus pod distruge Podul Crimeei, o înfrângere capitală pntru Putin
Ministerul german al Apărării consideră că este „supraevaluat” faptul că toată atenția este concentrată exclusiv asupra unui singur sistem de arme. Însă Taurus reprezintă cu adevărat o schimbare esențială a frontului din Ucrcaina.
Într-o interceptare ajunsă la urechile lui Putin între militari germani de vârf, aceștia vorbeu despre importanța capitală a rachetelor cu rază lungă de acțiune și spărgătoare de buncăr.
„Podul Crimeei este greu de lovit din est, este o țintă destul de îngustă, dar Taurus poate face asta și poate lovi și depozitele de muniție”, vorbeau militarii germani.
Citește și: Germania ar plănui să distrugă Podul Crimeei cu rachete Taurus de 1.000.000$. Criză în NATO
La rândul său, generalul Ben Hodges, care a condus forțele SUA în Europa, era convins că, dacă Ucraina ia Crimeea, cade și Putin.
„Trebuie să plănuim asta, nu să ne temem”, a subliniat acesta.
Totuși, fostul cancelar al Germaninei, Olaf Cholz, nu a vrut să transfere Ucrainei aceste rachete, ca să nu intre în război cu Rusia.
Oficialii de la Kremlin au susținut că dacă aceste rachete ajung în Ucraina, înseamnă că NATO e în război cu Rusia, pentru că niciun sistem de rachete cu rază lungă de acțiune nu poate fi utilizat fără asistența tehnică a țărilor din care provin.
Citește și: General american: Dacă Ucraina ia Crimeea, cade Putin. Trebuie să plănuim asta, nu să ne temem
Livrarea rachetelor Taurus s-ar putea face relativ repede, în două tranșe a câte 50 de unități și ar schimba echilibrul de forțe în războiul din Ucraina.
Rusia: „Ultimatumurile sunt inadmisibile”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că limbajul ultimatumurilor într-o conversație cu Federația Rusă este inacceptabil.
„Putin a definit clar și fără echivoc poziția de reluare a negocierilor cu Ucraina fără condiții prealabile.”
Rusia ignoră complet propunerea de încetare completă a focului pe termen lung, începând cu 12 mai, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Andri Sibiha.
„Rușii continuă să atace pozițiile ucrainene de-a lungul întregii linii a frontului. Moscova a ratat o altă oportunitate de a pune capăt uciderilor. Acest lucru demonstrează încă o dată că singurul scop al Rusiei este continuarea războiului”, a declarat Sibiha.