General american: Dacă Ucraina ia Crimeea, cade Putin. Trebuie să plănuim asta, nu să ne temem

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.04.2024 - 09:12
General american: Dacă Ucraina eliberează Crimeea, cade Putin - Foto: Army Staff Sgt. Elizabeth Tarr (imagine cu caracter ilustrativ)

General american: Dacă Ucraina ia Crimeea, cade Putin. Trebuie să plănuim asta, nu să ne temem. Ben Hodges, care a condus forțele americane în Europa, spune că puterile occidentale ar trebui să-și învingă temerile de a sprijini Ucraina spre victorie.

SHARE

General american: Dacă Ucraina ia Crimeea, cade Putin. Trebuie să plănuim asta, nu să ne temem.

Pentru generalul Ben Hodges, care a comandat cândva forțele NATO în Europa, cel mai rău scenariu pentru Ucraina este ca puterile occidentale să „continue să facă ceea ce fac acum”, indecise cu privire la un ajutor militar adevărat.

General american: Dacă Ucraina ia Crimeea, cade Putin. Trebuie să plănuim asta, nu să ne temem

El a declarat pentru Al Jazeera într-un interviu acordat recent la Conferința economică Delphi din Grecia că o administrație prea precaută a Casei Albe și aliați înfricoșați din Europa constituie un succes de marketing pentru Rusia.

De exemplu, refuzul Germaniei de a trimite Ucrainei rachete Taurus cu o rază de acțiune de 500 km.

„Aceasta este 99 la sută pentru că Olaf Scholz este convins că, dacă Trump ajunge președintele SUA, atunci va retrage scutul nuclear din Europa și va întoarce spatele NATO”, a spus Hodges, potrivit Al Jazeera

„Germania atunci, spre deosebire de Franța și Regatul Unit, dacă ar ajunge într-un conflict cu Rusia din cauza rachetei Taurus, ar fi lipsită de o descurajare nucleară.”

Sau despre poziția indecisă a Administrația președintelui Joe Biden, pe care Hodges l-a descris ca fiind „excesiv de fricos”.

„Ei cred că dacă Ucraina eliberează Crimeea, asta va duce la prăbușirea regimului președintelui rus Vladimir Putin sau că Putin va crede că nu are de ales decât să folosească o armă nucleară pentru a preveni acest lucru”, a spus Hodges. .

„Cred că acestea sunt două temeri false, nefondate. Sper că va duce la prăbușirea regimului Putin. Nu este ceva de care ar trebui să ne temem. Este ceva ce ar trebui să planificăm.”

Generalul Hodges a fost profund sceptic cu privire la cât de bine a reușit Rusia în războiul convențional.

Rușii au arătat deja tot ce pot

De la căderea localității Avdiivka în estul Ucrainei, la 17 februarie, forțele Rusiei s-au tot „scurs” înainte, înghițind mai multe sate, în timp ce forțele ucrainene au efectuat retrageri tactice.

„Iată-ne în aprilie și rușii se tot scurg. De ce? Cred că asta este tot ce pot face rușii. Ei nu au capacitatea de a scoate Ucraina din război.”

Rusia, a subliniat generalul, nu are capacitatea de a echipa formațiuni blindate mari care să se poată mișca rapid, cu artilerie, ingineri și logistică de sprijin.

„Nu cred că există. De aceea, sunt destul de încrezător că misiunea generalului ucrainean Oleksandr Sîrski pentru următoarele câteva luni este de a stabiliza acest lucru cât de mult poate pentru a câștiga timp pentru ca Ucraina să crească dimensiunea armatei, pentru a reconstrui industria de apărare, precum și să ne lase nouă timp să găsim mai multă muniție pentru ei. Cred că 2024 este un an al competiției industriale. Așa că armata trebuie să câștige timp.”

Citește și: VIDEO Atac masiv cu drone asupra Crimeei sub îndrumarea Marii Britanii. Rusia intră în apărare

Restabilirea granițelor Ucrainei din 1991 ar include recâștigarea Crimeei, teritoriul pe care Putin l-a anexat în februarie 2014.

„Cine controlează Crimeea câștigă”, a spus Hodges. „De aici rușii pot controla orice parte din sudul sau estul Ucrainei.”

Citește și: Rusia așteaptă un atac decisiv în Crimeea. Avioane NATO deasupra României identifică țintele

Rusia a demonstrat acest lucru în mod repetat, lansând atacuri cu rachete și drone asupra Odesei, Hersonului și Zaporojiei de pe aerodromurile din Crimeea. Deci, Crimeea nu poate rămâne în mâinile Rusiei.

Generalul Ben Hodges crede clar că acest război poate fi câștigat, dar aliații trebuie să înceteze să se „autodescurajeze” în loc să descurajeze Rusia și să conducă Ucraina spre victoria totală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te